bgb
 
 
 
 
 

В Університеті прикладних наук Фульди, Німеччина, відбулася друга Генеральна Асамблея альянсу європейських університетів E³UDRES², асоційованим партнером якого є Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького.

Черкаський національний представляли начальниця відділу міжнародних зв'язків Олександра Дем'яненко та завідувачка кафедри сучасних практик викладання англійської мови, координаторка Erasmus+ Наталія Сливка. У форматі панельних дискусій, круглих столів та робочих груп учасники обговорювали трансформації в сучасній освіті та науці, виклики, які стоять перед закладами освіти, майбутнє альянсу, пріоритети в роботі на наступні роки, а також реалізовані та майбутні спільні проєкти в освітній та науковій сферах. 

Альянс E³UDRES² є одним із 64 Європейських університетських альянсів у Європі — ініціативи, започаткованої Європейською комісією для посилання співпраці у сфері вищої освіти. Об’єднавши ресурси кількох університетів, E³UDRES² активно розвиває не лише окремі інституції, а й регіони, у яких вони розташовані. В цьому полягає суть назви альянсу, адже E³UDRES² — це абревіатура від Engaged and Entrepreneurial European (3xE = E³) University as Driver for European Smart and Sustainable (2xS = S²) Regions (Залучений і підприємницький європейський університет як рушійна сила для європейських розумних і стійких регіонів).

У своєму вітальному слові президент Університету Фульди, професор Карім Хакзар, підкреслив важливість досліджень та ініціатив альянсу європейських університетів E³UDRES² для Університету Фульди та регіону та зазначив, що  щорічна конференція є чудовою можливістю представити університет, місто та регіон делегатам університетів-партнерів. Професор Ганнс Раффаседер, президент E³UDRES² та генеральний директор (СЕО) Університету прикладних наук Санкт-Пельтена, Австрія, підкреслив у своєму вітальному слові успіхи у консолідації зусиль членів Альянсу.

— Створення університетських альянсів є одними з найважливіших флагманських ініціатив ЄС для подальшого розвитку європейського простору вищої освіти, досліджень та інновацій. Наш альянс E³UDRES² зосереджується на зміцненні регіональних інноваційних систем, щоб підтримати малі і середні міста, сільські регіони, зокрема, в їхній цифровій, екологічній та економічній трансформації — наголосив професор Ганнс Раффаседер.

Варто зазначити, що ідея виникнення Альянсу належить Університету прикладних наук Санкт-Пельтена, Австрія. Саме з ініціативи австрійських колег почалася інтеграція закладів вищої освіти Європи, які мають на меті об’єднувати науковців для цілеспрямованих досліджень, слугувати платформою для інновацій, спільно створювати потужні ідеї та концепції майбутніх університетів. 

Генеральна Асамблея альянсу E³UDRES² зібрала понад 100 делегатів із дев’яти європейських університетів-членів асоціації (Австрія, Німеччина, Румунія, Бельгія, Португалія, Угорщина, Нідерланди, Латвія, Фінляндія), а також шести асоційованих партнерів (Україна, Албанія, Косово). Учасники зборів мали нагоду почути звіт про результати року під час панельної дискусії з представниками виконавчої ради E³UDRES² — Весою Саарікоскі, президентом Університету прикладних наук Ямку, Фінляндія, Анжелою Лемос, президенткою Університету Сетубала, Португалія, Марком Вандевалле, президентом Університету Льовена-Лімбурга, Бельгія, Агнес Давідсоне, ректоркою Відземського університету прикладних наук, Латвія.

Упродовж наступних панельних дискусій та воркшопів делегати могли дізнатися про зміни в E³UDRES², останні новини та трансформації, налагодити контакти з представниками закладів освіти з метою започаткування та розвитку співпраці у сферах освіти, досліджень, академічної мобільності, управління та підтримки проєктів в межах Альянсу. У форматі «світового кафе»  учасники Генеральної Асамблеї обговорювали ідеї щодо поточних активностей у межах робочих пакетів E³UDRES², а також пропонували ідеї для розширення співпраці в кожному з них та залучення нових учасників від університетів-членів Альянсу та асоційованих партнерів. Окремою частиною програми була стратегічна сесія за участі ректорів, президентів та представників адміністрації європейських університетів з напрацювання Стратегії розвитку альянсу. Також ексклюзивний тур кампусом провів особисто президент Університету прикладних наук Фульди, професор Карім Хакзар.

Символічним для приймаючої сторони — Університету прикладних наук Фульди — було те, що дата проведення Генеральної Асамблеї E³UDRES² співпала з 50-річчям Університету. На знак співпраці та під гаслом «Зростаємо разом» Гансом Раффаседером, президентом E³UDRES², генеральним директором (СЕО) Університету прикладних наук Санкт-Пельтена, Австрія, та Карімом Хакзаром, президентом Університету прикладних наук Фульди, було висаджене дерево вишні. Ця традиція була започаткована минулого року в Санкт-Пельтені, Австрія, на відзначення річниці Альянсу. Дерево, заквітчане фірмовим рожевим кольором E³UDRES², символізує зростаючу співпрацю між університетами-партнерами та їх спільне бачення майбутнього європейської вищої освіти.

— Черкаський національний університет долучився до E³UDRES² як асоційований партнер у квітні 2023 року. За цей проміжок часу ми мали можливість познайомитися з колегами-представниками університетів-членів Альянсу, долучатися до різних заходів, як от Генеральна Асамблея, міжнародні тижні, тренінг для студентів та викладачів з питань розуміння і формування європейських громадянських компетентностей  тощо. Також з 2023 року університет співпрацює в межах програми Еразмус+ з Відземським університетом прикладних наук, Латвія, у якій студенти та викладачі Черкаського національного університету беруть активну участь. У тому ж році було укладено угоду за програмою Еразмус+ з Політехнічним університетом Тімішоари, Румунія. Завдяки плідній комунікації упродовж 2024 року ми уклали ще дві угоди про співпрацю та академічну мобільність у межах програми Еразмус+, зокрема з Університетом прикладних наук Санкт-Пельтена, Австрія, та Університетом прикладних наук Фульди, Німеччина. Вже наступного семестру, який  розпочнеться навесні 2025 року, студенти Черкаського національного зможуть пройти семестрове навчання у цих європейських закладах освіти. Результатами співпраці також є залучення делегатів нашого університету до міждисциплінарної команди європейських колег з розробки концепції «Майбутній університет»  —  наголошує Олександра Дем'яненко, і стверджує, що це лише перші кроки до нових результативних здобутків ЧНУ у співпраці з альянсом європейських університетів E³UDRES².

Відділ міжнародних зв’язків

Фото: Nicole Dietzel, DINIAS FOTOGRAFIE