Отримано патент на розроблений і виготовлений у Центрі Інструментально-програмний комплекс для вимірювання параметрів фронту реакції самопоширюваного високотемпературного синтезу в реакційній мультишаровій наноперіодичній фользі. Автори розробки директор Навчально-наукового центру фізико-хімічних дослідженьпрофесор Тетяна Запорожець, доцент кафедри фізики Ярослав Король, професор кафедри фізики, Андрій Гусак упродовж десяти років разом із науковцями Швейцарської федеральної лабораторії ЕМРА та співробітниками Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона досліджують явище, важливе у сучасних технологіях з’єднання мікроелектронних компонентів та новітніх розробках аерокосмічної галузі.

Запатентований пристрій дозволяє фіксувати хід реакції, а оригінальне програмне забезпечення — аналізувати характеристики фронту, швидкість руху якого сягає десяти метрів на секунду з локальним розігрівом до 2000 градусів. Отримані експериментальні дані допомогли фізикам Черкаського національного розвинути модель процесів взаємодії металів на атомному рівні для вибору технологічних параметрів мультишарових фольг і прогнозування параметрів синтезу.

Автори патенту висловлюють подяку патентознавцю Світлані Тростіній, старшому викладачу кафедри інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін університету, за змістовні поради в процесі оформлення документації патенту.

Навчально-науковий центр фізико-хімічних досліджень