Нещодавно у фондах Наукової бібліотеки ім. М. Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  з’явилися нові книги – трикнижжя творів випускника нашої alma mater, відомого золотоніського письменника Івана Дробного.

Автор залишив по собі не лише значну друковану спадщину, а й чимало рукописних творів, які не вдалося видати за життя Майстра. Підготувати їх до друку взялися місцеві ентузіасти й знані краєзнавці – брати Віталій та Володимир Побиванці. Упродовж двох років вони впорядковували неопубліковані твори поета, які отримали від його родини. Зрештою цей видавничий проєкт було зреалізовано у видавництві Юлії Чабаненко Черкаська «Майстерня друку». Необхідну фінансову підтримку  вдалося отримати від Золотоніської міської ради на чолі з Віталієм Войцехівським, який нині є народним депутатом України.

Це значне за обсягом трикнижжя об’єднане спільною назвою «Автор дивокниг». Так свого часу назвав Івана Дробного відомий черкаський поет Григорій Білоус. У першій книзі вміщено неопубліковані поезії та переклади Івана Семеновича, друга знайомить читача із його публіцистикою та окремими літературознавчими й краєзнавчими дослідженнями, а третя репрезентує цього майстра слова як талановитого поета-пісняра. Передмову до видання написала відома філологиня, член-кореспондент (нині академік) НАН України Світлана Єрмоленко.  Як вона влучно зауважила про цінність  творчості автора: «Через свої твори Іван Семенович Дробний ГОМОНИТЬ із різними поколіннями українців – «і сущих, і тих, хто будуть, що були» (за М. Вінграновським).

Власне, Іван Дробний — народився 16 січня 1931 р. в с. Богуславець, що на Золотоніщині, виріс у простій селянській родині. До речі, це село стало малою Батьківщиною людини-академії, патрона нашої бібліотеки Михайла Максимовича. У 1954 р. він закінчив мовно-літературний факультет Черкаського педінституту. Вчителював у Киселівській середній школі Катеринопільського району, а від 1962 р. мешкав і працював у Золотоноші. Тут спочатку викладав словесність учням із далекої Куби в училищі механізації сільського господарства, потім обіймав посади інспектора шкіл райвно, і довгі роки — заступника директора міської школи №6. Поєднуючи педагогічну діяльність із літературною творчістю, друкував свої поетичні й публіцистичні твори в центральній та місцевій періодиці. Побачило світ і півтора десятка його окремих видань — книг поезії та прози. Згодом став членом Національної спілки письменників України, отримав обласну літературно-публіцистичну премію «Берег надії» ім. В. Симоненка (за збірку «Груша серед поля») та районну краєзнавчу премію ім. М. Пономаренка (за №1).

На батьківщині високо цінують творчість та шанують пам’ять поета-земляка. Іван Дробний — почесний громадянин м. Золотоноша. Крім того, запроваджено літературно-музичну премію його імені, котра щороку вручається в трьох номінаціях. Невгамовні ентузіасти-упорядникам вдалося виявити ще не один десяток неопублікованих творів іменитого золотонісця. Тому вони мають твердий намір підготувати їх до видання. То ж хай щастить братам Побиванцям на тернистих шляхах збереження духовної спадщини Шевченкового краю!


Григорій Голиш, директор наукової  бібліотеки
 ім.  М. Максимовича, член НСЖУ