29 березня 2018 року в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Підготовка фахівців у сфері освіти та освітнього менеджменту: європейський вимір». Організатором заходу стали викладачі ЧНУ, зокрема навчально-наукового інституту педагогічної освіти, соціальної роботи ти мистецтва.

Під час офіційного відкриття конференції учасників привітали перший заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віталій Коваль, перший проректор Черкаського національного Василь Мойсієнко, директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи ти мистецтва Тимофій Десятов.

Василь Мойсієнко у вступному слові зазначив, що подібний захід проходить в Черкаському національному на вперше. Особливістю конференції є те, що в ній беруть участь знані науковці не лише України, а й представники з Туреччини, Вірменії, Польщі. Така співпраця створює можливості для міжнаціонального обміну досвідом із підготовки фахівців у сфері освіти та освітнього менеджменту.

— Так як назва конференції має європейський вимір, то Україна має черпати усе найкраще з європейських традицій, — зауважив Віталій Володимирович. Він подякував Черкаському національному та інституту післядипломної освіти за напрацювання методики підвищення кваліфікації як вчителів загальноосвітніх шкіл, так і викладачів вищих навчальних закладів. У першому чергу, це навчання на сучасному обладнанні, інтерактивні дошки, можливість моделювати на комп’ютерах.

Робота конференції розпочалась із пленарного засідання, участь у якому взяли Олександр Ляшенко, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, академік-секретар Відділення загальної середньої освіти НАПН України, Світлана Сисоєва, доктор педагогічних наук, професор, дійсний член (академік) НАПН України, академік-секретар Відділення загальної педагогіки та філософії освіти НАПН України, Ахмет Йилдирим, керівник муніципального управління національної освіти м. Ерзінджан, Наталія Чепурна, кандидат педагогічних наук, доцент, ректор Комунального навчального закладу «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» Черкаської обласної ради. У рамках засідання були висвітлені питання управління якістю освіти, компетентності вчителя, післядипломної освіти, обговорювалися європейські стандарти університетської автономії.

«Досягнення нової якості освіти залежить від ефективної економіки освіти, ефективних нормативно-правових та організаційно-фінансових механізмів залучення та використання ресурсів, реального соціального статусу, професійного рівня педагогічних працівників, їх підтримки з боку держави», — зазначила у виступі академік Світлана Сисоєва.

Академік Олександр Ляшенко зауважив, що студенти мають бути конкурентоспроможними на ринку освіти: «Я б не порівнював наш рівень з Європейським. Україна пишається своїм природничо-математичним рівнем. Наші випускники: математики, інформатики, природники мають конкуренцію на будь-якому ринку».

Конференція триватиме два дні. Учасники проведуть круглий стіл «Забезпечення якості підготовки фахівців у сфері освіти і освітнього менеджменту: реалії, тренди та перспективи», а також зачитають доповіді на дискусійних сесіях.

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/konferetsiia.html#sigProId29c74d2194

Альона Войцехівська, 1-Ж

Фото: Степан Вінярський