Студенти 1-Б курсу спеціалізації «Історія та археологія» Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького успішно завершили проходження своєї першої археологічної практики (керівник — Олена Абразумова).

Цього року ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, як і попередні три сезони, долучився до Дніпро-Псельської ранньослов'янської експедиції Інституту археології НАН України під керівництвом Юрія Башкатова. Безпосередньо польові роботи проводилися під орудою Тетяни Бітковської. Археологічні розкопки були організовані спільно зі спеціалістами Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини (Олександр Марченко), знаними археологами з усієї України (Роман Рейда, Сергій Черниш, Олександр Свириденко), а також волонтерами.

Розкопки проводилися на поселенні та могильнику в урочищі Троянка біля села Івківці Чигиринського району. Археологічні матеріали дозволяють віднести об'єкти до пізньозарубинецької групи пам’яток, що займає надзвичайно важливе місце в процесі слов’янського етногенезу. З нею пов’язують остаточний розпад балто-слов’янської спільності і початок окремого розвитку цих етнічних груп. Варто відзначити, що за останні майже двадцять років це перші спеціалізовані роботи з дослідження таких пам’яток, тому кожен виявлений фрагмент сприяє розумінню нашого історичного коріння. 

За два тижні практики студенти освоїли навички розбивки об'єкту, ведення розкопу, виявлення артефактів, їх фіксації, зачистки, камеральної обробки матеріалів тощо. Ярослав Кузьменко отримав відзнаку за унікальну знахідку (єгипетська фаянсова намистинка у формі скарабея), Єгор Ребров — за найважливіше відкриття (виявлення одного з поховань), Софія Руденко — подяку за відмінне ведення опису.

Цікавим та емоційним було табірне життя: першокурсники випробували на собі всі правила співіснування у великому колективі. Варто сказати, що іспит складено успішно, адже через два тижні академічна група перетворилася на компанію справжніх друзів.

В останній день студентської експедиції практикантів чекала театралізована посвята в археологи, яка супроводжувалася жартівливими конкурсами та врученням сувенірів на згадку. У відповідь студенти виконали авторську пісню про свій перший розкоп.  

Івківці-2020 залишили по собі лише приємні та теплі спогади.

Загальна атмосфера заїзду на світлинах:

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії