У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького презентували фотоальбом до 100-річного ювілею — «Історія університету у світлинах».

Через призму світлин тут зображені всі віхи історії закладу освіти від 1921 року до сьогодні.

Фотоальбом  «Історія університету у світлинах»  — це добірка світлин різних років, які віддзеркалюють 100-річну історію провідного університету Шевченкового краю. Автор ідеї — проректор з освітньо-виховної та іміджевої діяльності Галина Гаврилюк. Її вдалося втілити за підтримки ректора Олександра Черевка. З ними до складу редколегії увійшли також: Василь Мойсієнко, Григорій Голиш, Ігор Погрібний, Василь Масненко, Василь Мельниченко, Володимир Поліщук, Анатолій Чабан. Упорядниця фотолітопису — начальниця відділу інформації та зв'язків з громадськістю Сніжана Лисенко-Заїка, дизайнер — працівниця відділу інформації та зв'язків з громадськістю — Анна Рудь. 

Захід із вітання розпочав ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— На фото ми можемо бачити не лише історію ЧНУ, а й становлення Незалежності нашої країни. Ми можемо згадати і події Революції на граніті, коли Україна формувалася як незалежна самостійна держава, Помаранчевої революції та Революції Гідності. Студентство — це передова думка, віра в краще, самовіддана, чиста й чесна боротьба за майбутнє, тому багато студентів брали участь саме в цих подіях, — зазначив Олександр Володимирович. — Наш університет дає гарний квиток у доросле життя для самореалізації — про це свідчать історії успіху студентів, якими ми пишаємося. Безумовно, нині маємо виклики, із якими складно боротися, але з такою спільнотою, професорсько-викладацьким колективом ми маємо всі підстави оптимістично дивитися і на наступні 100 років.

За словами Галини Гаврилюк, спочатку планували помістити в альбом близько 500 світлин, але при підготовці зрозуміли, що їх буде набагато більше:

— На підготовчому етапі ми зібрали понад 2000 фотографій. Щоб збалансувати представництво всіх інститутів та факультетів у виданні, довелося провести величезну упорядницьку роботу. Тепер на презентації ми з гордістю можемо сказати, що такий фотолітопис не має аналогів в Україні. «Історія університету у світлинах» — унікальне видання!

Було зібрано і опрацьовано понад 2000 світлин. На 264 сторінках видання їх вміщено понад 1000. Матеріали у фотоальбомі розподілені за десятиліттями, а в кожному десятилітті — за темами: навчання, випускники, викладачі, громадська діяльність, спорт, творчість. У виданні використали світлини з фонду Державного архіву Черкаської області, з «Музею історії університету», фотозібрань Черкаської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, родинних архівів викладачів і випускників, фотоархіви Бориса Юхна, Миколи Васильєва, а також світлини, розміщені в Інтернеті. Фотоспогади надсилали випускники, долучилися до збору матеріалів всі структурні підрозділи. Науковці навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії, професор Володимир Поліщук поділилися матеріалами, зібраними у процесі дослідницької наукової роботи. Професор Василь Мельниченко передав матеріали видання до 95-річчя ЧНУ.

Сніжана Лисенко-Заїка зазначила, що «спочатку авторський колектив "втонув" у великому масиві матеріалу, але на допомогу прийшли представники інститутів і факультетів»:

— Приємно було працювати з викладачами, які є живою історією університету. Просто вражає, як ці люди бережуть пам’ять про події, своїх колег, про студентів, долучаються до роботи над виданням навіть у вихідні й вечорами. Відчуваєш себе причетним до великої спільноти  зі своїми традиціями, цінностями. Мені дуже почесно долучитися до збереження й відтворення столітньої історії університету. Це спільна праця всіх, хто надали, зібрали, допомогти систематизувати цю інформацію, — розповіла упорядниця фотолітопису Сніжана Лисенко-Заїка.

Усі матеріали передані в дирекції інститутів, у «Музей історії університету» для того, щоб зберегти пам’ять про століття розвитку і продовжити хроніку університетського життя.

Висловлюємо вдячність за допомогу в підготовці видання Володимиру Химичу, Володимиру Каленіченку, Ларисі Корновенко, Людмилі Фроловій, Вірі Бойко, Сергію Дерію, Владиславу Боєчку, Ярославу Королю, Ніні Тарасенковій, Ларисі Синявській, Ганні Мартиновій, Юлії Блажієвській, Олені Кретовій, Людмилі Солодкій, Людмилі Калюжній, Олені Сухушиній, Мирославі Сологуб, Тетяні Романенко, Ользі Атамась, Олені Куліш, Наталії Сливці, Юлії Шафорост, Тетяні Сівцовій, Валентину Луценку, Олександру Свириденку, Ірині Лещенко, а також усім випускникам, які відгукнулися і надали свої світлини.
Особлива вдячність випускникам Миколі Васильєву, Олесі Зінченко, краєзнавцю Борису Юхну, колективу та директорці Державного архіву Черкаської області Тетяні Клименко.
Роботі над книгою також сприяли працівники відділу інформації та зв’язків із громадськістю університету (Руслан Крижанівський, Анна Тиха), відділу виховної роботи (Ірина Луценко, Ольга Білоха), директори навчально-наукових інститутів, декани факультетів: Василь Андрусяк, Людмила Швидка, Юрій Ляшенко, Наталія Земзюліна, Тимофій Десятов, Максим Гаврилюк, Оксана Іванченко, Леонід Нечипоренко, Лариса Туз, Борис Онищенко та працівники очолюваних ними підрозділів.

 Про це також — у сюжеті ТК «ВІККА»

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото: Оксана Ковтюх, студентка 2 курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій