Сесія уже незабаром, і паніка серед студентів повільно, але впевнено наростає. Одні вже починають вмикати нагадування на опівніч, щоб викрикувати «Шара прийди!», другі — активніше ставлять лайки на сторінках викладачів у соцмережах, треті — спокійно (читати «тривожно») собі готуються до екзаменів.

Ми вирішили допомогти студентам Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, тому поспілкувалися з різними викладачами на тему сесії. Науковці дали рекомендації щодо відмінного складання їхніх дисциплін, розповіли, що їх дратує у студентах, а що, навпаки, дуже подобається. Щоб отримати цінні знання, які безперечно допоможуть пройти випробування під назвою «сесія» без нервів і перескладань, отримати шматочок позитиву у вигляді щирих побажань від викладачів, — читайте матеріали нової рубрики ЧНУ «Готуємося до сесії: як отримати відмінно».

Свої «секрети» розкриває  докторка педагогічних наук, доцентка кафедри початкової освіти ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Тетяна Зорочкіна.

— Раніше студенти мене боялися, зараз — ні. Не лякаю вже, а заохочую, — сміється Тетяна Сергіївна і наголошує, що є не суворою, а об’єктивною і принциповою викладачкою: — Якщо викладач не вимагає від студента виконувати завдання, він, у першу чергу, шкодить студенту.

Тетяні Зорочкіній найбільше подобається викладати «Методику навчання математичної освітньої галузі», «Інновації в початковій освіті». Зізнається, що  до всіх студентів ставиться, як до рідних — так уже заведено в ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва. Але найбільше вона, як і всі в інституті, пишається студентами, які «гризуть граніт науки», тобто тими, яким подобається навчатися і які готові здобувати нові знання за будь-яких умов і обставин. Такі студенти точно будуть успішними, переконана педагогиня.

Поради, як скласти іспит чи залік у Тетяни Сергіївни:

1. Мати ґрунтовні знання з курсу та творчий підхід до навчання. Але — не перестаратися з «творчістю»:

Креативно складати іспит полюбляють студенти, які щось колись недовчили. Таку акторську майстерність враховую, але з відповідних дисциплін.

2. «Краще, ніж ти, ніхто не знає»

 У мої студентські роки викладач кожному з нас так говорив. Ну, щоб студенти не списували один в одного. Але це вселяло нам віру і впевненість у власні сили, хотілося знати більше і навчатися краще.  Практикую цей метод і зі своїми студентами.

3. Чесність і чемність

 

 Щоб скласти іспит, ніякі ритуали мені не допомагали, а от чесність і чемність завжди справляли гарне враження на викладача.

Зізнання від Тетяни Зорочкіної:

Кажуть, після сесії викладачів мучить совість. Не усіх. Мене продовжують мучити студенти, які не склали з першого разу.

 Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького