3 березня у світі відзначають Всесвітній день дикої природи, який покликаний привернути увагу до проблем збереження флори, фауни та середовищ їхнього існування на планеті.

Його цьогорічна тема — «Ліси та засоби до існування: підтримання людей та збереження планети» вказує на визначальну роль лісів і їхніх екосистемних  послуг у забезпеченні добробуту сотень мільйонів людей у всьому світі. Особливо корінних та місцевих громад, які історично пов’язані з лісами та прилеглими до них територіями. Це узгоджується з цілями сталого розвитку ООН у частині зобов'язань щодо подолання бідності, забезпечення сталого використання ресурсів та збереження життя на Землі.

ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, спільно з Управлінням екології та природних ресурсів Черкаської ОДА, провели тематичний вебінар. До нього долучилися природоохоронні установи Черкаської області — Канівський природний заповідник, Національний природний парк «Нижньосульський», Національний дендрологічний парк «Софіївка», представників територіальних громад регіону.

Від Черкаського національного університету виступив завідувач кафедри біології, екології та агротехнологій Олександр Спрягайло з доповіддю «Принципи сталого розвитку у використанні лісів». У ході дискусії було порушено питання важливості пошуку відповідей на сучасні виклики ведення лісового господарства, пов’язані з глобальними кліматичними змінами; встановлення балансу між реалізацією економічних задач та збереженням здатності лісів надавати повний перелік екосистемних послуг. Ці проблеми потребують нових підходів, у т.ч. критичного перегляду наявного законодавства, зміни логіки ведення господарства, здійснення ґрунтовних наукових досліджень, врешті переосмислення акцентів підготовки фахівців лісової галузі, державних службовців, інформаційного забезпечення громадянського суспільства.

 

 

ННІ природничих та аграрних наук