Делегація із Злінського краю (Чеська Республіка) відвідала Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Така зустріч ініційована Міжнародною дипломатичною місією народної дипломатії, зокрема головою Генерального представництва в Європі Віталієм Пронем, а також головою Представництва дипломатичної місії в Чеській Республіці Володимиром Косминою.

Депутат Парламенту Чеської Республіки, Голова Партії Мерів міст Петер Ґаздік, представники Злінського Краю (Чехія) — заступник гетьмана Злінського Краю, заступник Крайової Ради депутатів Йозеф Зіха, директор Департаменту освіти Мілан Філіп та співвласник Корпорації V.P. Partner Вадим Кирничний, які перебувають із робочим візитом на Черкащині, побували в низці інститутів і кафедр та зустрілися ректором Олександром Черевком.

Директор ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна розповіла про напрями, якими займається інститут, і зокрема, про підготовку фахівців із міжнародних відносин та регіональних студій. Вона переконана, що співпраця з чеськими колегами може бути корисною і взаємовигідною.

Гостей також зацікавив Науково-дослідний центр із вивчення пам′яток археології та музей археології. Директор Центру Андрій Касян розповів про найактуальніші проекти. Зокрема, науковці ЧНУ займаються питанням віднесення пам’яток трипільської культури під охорону ЮНЕСКО, беруть участь у дослідженні всесвітньовідомого археологічного об’єкта Гебеклі-Тепе тощо.

Делегація з Чеської Республіки відвідала і єдину в області кафедру військової підготовки.

Як у Черкаському національному університеті готують журналістів, розповіла завідувачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Тетяна Бондаренко. Чеським гостям показали студію студентського телебачення та мультимедійну аудиторію.

Вони також оглянули унікальну колекцію українського рушника, зібрану студентами навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій.

— Пріоритетною для ЧНУ є міжнародна діяльність. Адже ми активно інтегруємося в Болонський процес та прагнемо бути частино європейського освітнього простору, — наголосив ректор університету Олександр Черевко. — Наші студенти й викладачі стажуються за кордоном, існує практика «подвійного диплома». Запроваджуються нові форми освітнього процесу, такі, як дуальна освіта. Університет підвищує рейтинги та поліпшує матеріально-технічну базу. Не випадково вже кілька років поспіль набираємо понад 2000 студентів, що дозволяє активно розвиватися і зберігати колектив. Ми бачимо свою перспективу і знаємо, в якому напрямі рухатися.

Ректор зазначив, що Черкаський національний університет зацікавлений у спільних дослідженнях, конференціях, грантових програмах, студентських та викладацьких програмах обмінів.

Оцінивши освітнє середовище ЧНУ, депутат Парламенту Чеської Республіки, Голова Партії Мерів міст Петер Ґаздік наголосив, що співпраця між українськими та чеськими ЗВО буде передбачена в угоді про співпрацю, яка обговорюється на рівні обласної влади.

За його словами, на сьогодні вже є бажання обмінюватися досвідом, організовувати відрядження чеських освітян, студентів до черкаських фахівців і навпаки, аби набувати нових вмінь та навичок.

 

 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького