bgb
 
 
 
 
 

 У Черкасах місцеві жителі скаржаться на збільшення кількості зелених мошок. Комахи не дають спати, заліплюють москітні сітки, псують одяг та потрапляють в їжу. У 2024 році кількість комах вища, аніж торік, через зміни в кліматі, розповіла «Суспільному» кандидатка біологічних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Ольга Зубенко.

У під'їзді, де мешкає черкащанка Яна Новак, зеленою мошкарою вкриті стіни та стеля, а на вікнах висять мережива із павутини та комах:

— Цього року — це просто якась навала. Якщо раніше комахи були в районі Митниці, то нині, куди б ти не поїхав в будь-де в будь-якій установі, вони лежать просто тоннами.

З її слів, до квартири комахи залітають і крізь москітні сітки.

— Не можна ні на вулиці прогулятися, ні зайти нормально в під’їзд, бо вони залітають. Також залітають у волосся. Уночі, коли лишаю вікна відчиненими, комахи починають дзижчати, тому через це прокидаюся, — поділилася жінка.

Цього року кількість членистоногих в Україні зросла, зазначила кандидатка біологічних наук Ольга Зубенко. Причина — тепла зима:

— Проаналізувавши спостереження за останні 100 років, скажу, що це була третя зима протягом якої, середньомісячна температура становила 0,3 градуса Цельсія. Тобто вища на 2,8 градуса. Є окремі види комах, які за 0 градусів гинуть, а інші, коли за мінус 15. Цього року тільки один день, а саме 9 січня, коли температура опускалася до мінусової позначки — 15,6 градуса. Одна з причин — вологість, на думку біологині:

— Можна схарактеризувати квітень як один із найбільш дощових. Протягом останніх весен, що теж сприяло масовому розмноженню комах. Науковиця зазначила, що черкасцям надокучають саме комарі-дзвінці, які зникнуть за два тижні:

— Безпосередньо для людини вони небезпеки не несуть, адже не переносять хвороб. Комахи створюють дискомфорт, тому що вночі летять на світло в приміщеннях. Утім, разом з ними стало більше і комах-шкідників. Восени збільшилася чисельність бавовникової совки, яка пошкодила зерно ріпаку та кукурудз. Утім через кліматичні зміни, додала кандидатка біологічних наук Ольга Зубенко, комах, павуків та інших членистоногих з кожним наступним роком ставатиме все більше.

Детальніше — на «Суспільному»: