Команда науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького під керівництвом професорки Світлани Жаботинської отримали грант у межах проєкту «Виклики та можливості для дипломатії ЄС у сфері культурної спадщини в Україні (Challenges and Opportunities for EU Heritage Diplomacy in Ukraine)» / HER-UKR (1 січня 2024 — 1 січня 2027).

Проєкт, що об’єднує 15 закладів вищої освіти, координує Католицький університет Льовена (Бельгія). Учасниками проєкту є університети Гонконгу, Грузії, Естонії, Канади, Німеччини, Нової Зеландії, США, Франції, Чехії, Швеції, два університети Великої Британії та два українські університети — Національний університет «Києво-Могилянська академія» і Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Проєкт, який розглядатиме роль культурної спадщини у зовнішній діяльності ЄС, має об’єднати на міждисциплінарних засадах спеціалістів із питань зовнішньої політики ЄС, політики пам’яті Східної Європи та культурних практик.

Проєкт має на меті вивчити потенціал ЄС як суб’єкта, що, спираючись на цінності у політиці спадщини, фокусується на трьох основних підтемах: 1) здійснювана ЄС дипломатія культурної спадщини, орієнтована на просування демократії та європейських цінностей; 2) запобігання конфліктам з акцентом на спірну спадщину; 3) охорона та реконструкція спадщини. У дослідженнях України, де культурна спадщина залишається предметом серйозних суперечок, проєкт залучатиме концепцію ЄС 2021 щодо культурної спадщини під час конфліктів.

Цілі проєкту:

— стимулювати дослідження дипломатії ЄС щодо спадщини;

— сприяти удосконаленню викладання навчальних курсів з дипломатії ЄС щодо спадщини;

— об’єднати експертні знання з політики у сфері спадщини в Центрально-Східній Європі;

— надати європейським політикам надійний експертний апарат для конструктивної взаємодії зі сферою культурної спадщини України;

— відстежувати нові тенденції в політиці культурної спадщини;

— розробити інструменти розповсюдження доробку проєкту, які збільшують його вплив на професійні та широкі суспільні кола.

Протягом трьох років цілі проєкту реалізовуватимуться у 8 робочих пакетах, які передбачають збирання та опрацювання даних щодо європейських ініціатив стосовно спадщини, висвітлення питання української спадщини у світових ЗМІ (зокрема, під час російсько-української війни), з’ясування думки української та зарубіжних еліт, українських та європейських політиків щодо української спадщини, створення пошукової системи УКРОПЕДІЯ, яка надає систематизовану інформацію про історико-культурну спадщину України (ідея професорки Світлани Жаботинської, утілювана новозеландськими науковцями під керівництвом професорки Наталії Чабан), розроблення нових навчальних курсів, проведення семінарів, написання наукових статей і медійних матеріалів тощо, присвячених українській спадщині та дипломатії ЄС щодо неї.

Відділ міжнародних зв’язків