Писанкове дерево та великодні інсталяції прикрасили площу біля Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. Університетська громада долучилася до Черкаського Великоднього фестивалю.

Студентська рада університету уквітчала Писанкове дерево на Університетській площі. Найбільше ж студентська творчість проявилася в конкурсі інсталяцій.

Кожен інститут і факультет Черкаського національного презентував своє бачення споконвічних великодніх традицій і символів. Студенти та викладачі доклали чимало зусиль, щоб їхні інсталяції вирізнялись із-поміж інших, відображали не лише українські звичаї, а й представляли навчально-науковий підрозділ університету.

Оскільки головним символом Великодня є писанка, то саме вона стала центром усіх експозицій. ННІ природничих наук презентував писанку як знак початку нового життя. Зародження нового в їхній інсталяції символізували зерна пшениці, рису, льону, проса, якими було прикрашено яйця. В інсталяції ННІ УФСК писанка стала символом поєднання минулого й сучасного. Виготовлені своїми руками писанки передають тепло та душевний затишок і проектують віру та надію на добре майбутнє. Студенти ННІ іноземних мов поділили виставку на 3 частини, кожна з яких має символічне значення: мотанка, яка символізує Україну, й велике яйце — Україна сьогоднішня з символом журби в пам’ять загиблих воїнів; писанки з різних куточків України; великодні символи, шоколадні яйця, кролики, вітальні листівки, тощо, привезені з країн Європи.

Центром композиції ФОТІУСу стало великоднє дерево-топіарій, яке символізує весну як пробудження природи. ННІ економіки і права презентували велику паперову писанку з побажаннями гарних великодніх свят 24 мовами світу. Студенти-психологи по-великодньому презентували тепло та щирість душі кожного українця. Їхня інсталяція виконана в сонячних жовтих кольорах.

Експозиція ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи та мистецтва називається «Родинне коло». Кожен представлений елемент уособлює затишок, комфорт, тепло, достаток і добробут родини. До підготовки інсталяції ННІ історії і філософії долучилися студенти та їхні батьки. Вони власноруч вишивали символи Великодня — писанки, паски, а також образи святих. Вишивки стали символом збереження традиції предків, бажання молодого покоління не втрачати зв’язок із сім’єю. Інсталяція ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я — це родинні традиції, це щасливі діти і це щедра Черкаська паска.

Родзинкою університетської інсталяції стала експозиція ННІ інформаційних та освітніх технологій. Студенти поєднали Великодню виставку з прийдешнім Днем космонавтики. Великодні яйця — сонячна система — Всесвіт! Саме ця інсталяція зібрала найбільше голосів.

Перший проректор Василь Мойсієнко привітав колектив Черкаського національного з прийдешніми святами і разом із головою Студентської ради Юлією Нечипоренко вручив усім учасникам конкурсу паски, освячені в храмі Святих Рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Учасників виставки також привітав настоятель храму отець Андрій Шиманович.

Як зазначив Василь Мойсієнко, знаковим є те, що сучасна молодь по новому, творчо дивиться на традиційні Великодні символи та обереги. Тішить і те, що студенти з радістю та зацікавленістю долучилися до цієї акції, пам’ятають та примножують українські традиції.

 Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького