bgb
 
 
 
 
 

Тривають пошанування Сергія Шелухіна. У день народження державотворця й вченого-просвітника (18 жовтня за новим стилем) в його рідному селі Деньги (Золотоніщина) на базі місцевого навчально-виховного комплексу відбулися перші в Україні Шелухінські наукові читання, співорганізаторами яких стали Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького та Черкаська обласна організація НСКУ.

Перед початком цього наукового заходу відбулося покладання квітів до пам’ятного знака Сергію Шелухіну (його вперше в Україні відкрито минулого воєнного 2023 року). Учасників читань вітали заступник голови Черкаської ОДА Олександр Шамрай, проректор ЧНУ з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Валентин Лазуренко, очільники Золотоніської районної та міської влади, а також господарі —  староста села, вчителі та учні НВК.

Про високий рівень цього наукового форуму переконливо засвідчила участь у ньому 7 докторів наук, професорів та 8 кандидатів наук, доцентів із Черкас та Києва. З глибоко науковою й розлогою доповіддю виступив на читаннях відомий український політик, доктор політичних наук, професор, уродженець Золотоніщини Микола Томенко.

Цілком логічно, що найбільше представництво на цьому науковому форумі було за Черкаським національним університетом. Зокрема, директор НДІ селянства та вивчення аграрної історії професор Сергій Корновенко різнобічно проаналізував науково-історичну спадщину Сергія Шелухіна та обґрунтував її актуальність у непересічному сьогоденні України. Завідувач кафедри української літератури і компаративістики, професор Володимир Поліщук виступив з розмислами про поетичну творчість нашого іменитого земляка. Професорка кафедри історії України Лариса Синявська проаналізувала особовий фонд Сергія Шелухіна в Інституті рукопису Національної бібліотеки ім. В. Вернадського.

Доцентки кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Марина Захарченко та Оксана Меміш зупинилися на аналізі дипломатичної діяльності Сергія Шелухіна, а доцентка цієї ж кафедри Лариса Лисиця схарактеризувала одеський період життєдіяльності достойника. Старша наукова співробітниця Інституту держави і права Анна Ландіна (працює за сумісництвом на кафедрі державно-правових дисциплін ЧНУ) усебічно розкрила правничу й державотворчу діяльність Сергія Шелухіна. У роботі цього наукового форуму також взяли участь науковці ЧДТУ і НУБіП (м. Київ), студенти ЧНУ та учні Деньгівського НВК.

На Перших Шелухінських читаннях прозвучала одностайна думка про надання їм систематичного характеру, а також пропозиція про присвоєння Деньгівському НВК імені С. Шелухіна. Одначе нові кроки пошанування нашого знаменитого краянина ще попереду…

Григорій Голиш, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича, голова Золотоніської районної організації НСКУ