13 лютого Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького спільно з управлінням екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації провели регіональний круглий стіл, присвячений Міжнародному дню водно-болотних угідь.

Святкування Всесвітнього дня водно-болотних угідь було започатковане в 1997 році на честь підписання Конвенції про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення (Рамсарська конвенція).

У його роботі взяли участь науковці, державні службовці та студенти. Проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності університету, професор Сергій Корновенко наголосив на важливості вирішення сучасних екологічних проблем для існування людства. Сергій Валерійович підкреслив, що науковці Черкаського національного активно провадять наукову діяльність та долучаються до різноманітних природоохоронних заходів. Заступник начальника управління екології та природних ресурсів ОДА Людмила Довга виступила з доповіддю, присвяченою сучасному стану природно-заповідного фонду Черкаської області. Доцент кафедри екології та агробіології ЧНУ Володимир Конограй на основі власних експедиційних обстежень ознайомив учасників круглого столу з результатами флористичних досліджень Кременчуцького водосховища. Зокрема, Володимир Анатолійович зупинився на питанні зростання в регіоні рідкісних видів, що мають різні природоохоронні статуси.

Директор ННІ природничих наук, доцент Максим Гаврилюк представив результати багаторічних досліджень, що розкривають значення природно-заповідних об’єктів Кременчуцького водосховища для збереження водно-болотних птахів.

Аспірант Київського національного університету ім. Т. Шевченка Микола Борисенко розповів про вплив роботи Канівської ГЕС на гідробіонтів Дніпра, наголосивши на важливості проведення природоохоронних заходів під час будівництва гідроспоруд на річках. Молодший науковий співробітник Черкаського обласного краєзнавчого музею Наталія Ярошенко розповіла про екологічний стан Тясмину, зокрема, про деградаційні процеси, що відбуваються нині в екосистемі річки.

Студентка-біолог ЧНУ Катерина Лавріненко, опираючись на власні дослідження, доповіла про значення водно-болотних угідь для збереження куликів. Вона зазначила, що чимало видів цих птахів занесені до Червоної книги України.

Дискусія, яка виникла під час круглого столу, стосувалася шляхів збереження водно-болотних угідь Черкаської області, необхідності проведення наукових досліджень та їх фінансування.

«Такі зустрічі є вкрай важливими для обміну думками між науковцями і державними службовцями. Впевнений, що всі учасники круглого столу дізналися чимало нового для себе. Спільними зусиллями ми можемо зробити дуже багато для збереження природи рідного краю», – підсумував Максим Гаврилюк.

 

View the embedded image gallery online at:
http://cdu.edu.ua/news/bolotni-uhiddia.html#sigProIdffeea80270

 

ННІ природничих наук