У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького прочитав лекцію доцент кафедри політології національного університету «Києво-Могилянська академія», екс-міністр оборони України, громадський та політичний діяч Анатолій Гриценко. Тема лекції: «Національна безпека України: ключові загрози та шляхи їх локалізації».

Послухати лекцію зібралися викладачі та студенти університету, жителі Черкас.

Анатолій Гриценко коротко охарактеризував основні загрози національній безпеці. Ключовими, крім російської агресії, він вважає масовий виїзд молоді за кордон, зовнішній борг, олігархат і монополізм. На думку лектора, подолання цих явищ сприятиме налагодженню економічної та політичної ситуації в Україні.

Розповідаючи про шляхи локалізації загроз, Анатолій Степанович проаналізував досвід європейських країн та Сполучених Штатів Америки. Наголосив на тому, що американська держава створює умови для реалізації прав і свобод громадян та не втручається в їхню приватність. Тому в сфері послуг, в економіці є реальна конкуренція, що вигідно для населення.

Відповідаючи на питання першого проректора ЧНУ Василя Мойсієнка, колишній міністр оборони поділився міркуваннями щодо членства України в НАТО та можливих наслідків цього політичного кроку — зокрема, припинення російської агресії.

«Виконання вимог, які висуває Україні Північноатлантичний Альянс, потрібне не Альянсу, а Україні», — переконаний Анатолій Гриценко.

Відповіді на свої питання отримали також студенти-історики, журналісти та майбутні офіцери запасу, що навчаються на кафедрі військової підготовки ЧНУ.

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького