Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького цьогоріч випускає 1200 бакалаврів. 

На жаль, у зв’язку з пандемією ми не можемо зібрати в актовій залі наших випускників, їхніх батьків і друзів на урочисту церемонію вручення дипломів. Тому у межах проєкту «Бакалавр ЧНУ – 2020» публікуємо інформацію про випускників усіх інститутів та факультетів. Наші бакалаври зможуть знайти себе на фото та згадати роки навчання.

ННІ української філології та соціальних комунікацій випускає цьогоріч 76 бакалаврів денної і заочної форми навчання. Студенти цього інституту уміло поєднали українські традиції та сучасний технологічний прогрес у своїй діяльності.

Спеціальність «Середня освіта. Українська мова і література»

У групі навчалися 20 осіб, які ніколи не обмежувалися вивченням сухої теорії. Студенти відвідали виставку Огюста Родена, були в музеї Василя Симоненка, неодноразово ходили на вистави драмтеатру. Брали участь в екскурсії до Лебединського монастиря (у 2017 році). На святкуванні річниці Мелетія Смотрицького Юля Кіндратенко й Аніта Данєва були ведучими.

Софія Макаренко — координаторка волонтерської спільноти в Черкасах та Горішніх Плавнях від громадської організації «Українська Волонтерська Служба». Завідувачка сектору щодо роботи з молоддю в громадській організації «Центр розвитку дитини і сім'ї "РОДІС"». Навіть під час епідемії коронавірусу координує волонтерів у волонтерському центрі  в Горішніх Плавнях.

Дмитро Волошин працює в центрі «Вікно в Америку». Це організація, яка спонсорується посольством США. Він спілкується із волонтерами зі США, проводить цікаві зустрічі та працює з відвідувачами.

Дмитро Кузьмінський брав активну участь у життєдіяльності ННІ УФСК та університету. Був головою студради інституту упродовж 2018/2019 навчального року.

Маргарита Ратушна, Анастасія Мірошник, Альона Євтушевська впродовж 4 років працювали в Музеї-лабораторії українського рушника, де вивчали та поширювали інформацію національної етнічної пам'яті українців. Були залучені до низки міських заходів, де були представлені експонати музею. Майбутні фахівці розповідали черкащанам про рушник як надбання української культури, про види орнаменту та їх сакральне значення. 

 

Спеціальність «Філологія. Українська мова та література» 

У групі навчається 9 осіб. Студенти 4-Б курсу впродовж чотирьох навчальних років зарекомендували себе як старанні, працьовиті, відповідальні та здібні, проявили свої інтелектуальні вміння і показали високий рівень навчання. 

Брали активну участь у масових заходах, які проводилися у межах університету та в житті факультету: відвідували концерти, ходили на театральні вистави, творчі вечори, зустрічі з письменниками, також займалися організацією свят. 

Обожнювали поїздки до навчально-тренувальної бази «Сокирне» та залюбки відвідували Черкаський книжковий фестиваль.

Аніта Данєва протягом чотирьох років була старостою групи. Брала участь у конкурсах та олімпіадах і здобувала призові місця у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика (тричі перше місце в трьох етапах), неодноразово декламувала власні вірші на Шевченківському конкурсі читців. Також брала участь у наукових конференціях «Родзинка» і міжнародній конференції «Шляхи розвитку науки в сучасних кризових умовах». 

Юлія Кіндратенко була заступницею старости, також сумлінно виконувала свої обов'язки. Активно брала участь у різних мовно-літературних конкурсах. Писала та декламувала власні вірші.

Альона-Анастасія Піщакова брала участь у конкурсі з української мови імені Петра Яцика, посіла призове місце також в олімпіаді з англійської мови. Долучалася до конференції «Родзинка» в секціях з англійської мови (стаття  на тему «Маркус Зусак "Крадійка книжок"») та з української літератури («Повість Степана Процюка "Репортаж із царства нелюбові" під кутом зору психоаналізу"»). Студентка виконувала функції коректорки на сайті ННІ УФСК протягом 1-3 курсу.

Марія Пономаренко неодноразово проводила екскурсії в Музеї українського рушника для іноземців, студентів, абітурієнтів та викладачів. Також обожнює співати.

Вікторія Семеген була активно займалася громадською діяльністю, була волонтеркою на Книжковому фестивалі.

Спеціальність «Журналістика»

Спеціалізація «Журналістика»

Усі вони яскраві й безпосередні. Володимир Вовк — перший віцемістер ЧНУ, знімає й монтує відео, пише вірші, грає на гітарі.

Валентина Бондаренко — творча особистість, яка відрізняється свіжим та новим поглядом на сучасний світ. За роки навчання спробувала писати у всіх жанрах та віднайшла себе у художній публіцистиці. Має нестандартний підхід до розкриття актуальних тем, що стосуються культури та мистецтва.

Юлія Глизь за роки навчання проявила себе як цілеспрямована та працьовита студентка. З першого курсу стажувалася в різноманітних ЗМІ Черкас. Найбільшого успіху досягла у спортивній журналістиці. Пресаташе ФК «Черкащина» та МСК «Дніпро». Фотокореспондент на матчах збірної України з футболу та футзалу.

Валентина Купрій — студентка, яка встигла і вивчитися, й створити сім’ю, і стати мамою. За чотири роки спробувала себе в ролі журналістки на місцевих телеканалах.

Олексій Мойсієнко брав участь в олімпіадах, тренінгах. Займався журналістською діяльністю: підготував цикл сюжетів про події в університеті.

Нінель Власенко почала реалізовувати себе в тележурналістиці вже на третьому курсі, на телеканалі «Ільдана». Спочатку засвоювала ази роботи кореспондента, їздила на знімання, писала репортажі, готувала новинні відеосюжети. Згодом Нінель почала працювати в кадрі, зараз вона вдосконалює навички вже в ролі телеведучої, при цьому продовжує знімати інформаційні матеріали.

Ірина Кіреєва за роки навчання проявила себе як старанна студентка. Найкращими проєктами стали такі відеороботи: сюжети для студентського ТБ, міні фільм про творчу особистість, який зайняв перше місце в творчому конкурсі. Також у неї наявний досвід фотографині, особливо в дитячому та портретному зніманні.

Староста групи Ганна Корнієнко — переможниця Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, стипендіатка президентської стипендії. Займається фотографією та знімає відеомайстер-класи. Працює новинаркою на «UA: Черкаси».

Дар'я Роженкова разом з одногрупницями створювала чимало авторських проєктів, зокрема, радіопрограму «Викладач талант too much». У межах кваліфікаційної роботи розпочала проєкт «Сильні: відверті історії людей, які перемогли онкологію». Учасниця численних журналістських тренінгів і конкурсів. Двічі поспіль, разом з одногрупницями Наталією Кузнєцовою та Іриною Кіреєвою ставала переможницею в конкурсі відеоробіт про талановитих людей. Працює журналісткою обласного видання «Нова доба».

 

Спеціалізація «Видавнича справа та редагування»

«Зате ми дружні» — це кредо колективу 4-Р курсу ще з 2016 року. Разом відпочивали, готувалися до екзаменів, придумували й знімали цікаві і смішні відеоролики, не робили домашку — усе разом. Перші два роки навчання цих студентів насичене безмежними мріями, ідеями, веселощами, активністю й ініціативністю. Вони допомагали ГО «Книжковому маестро», «Freebook», ходили на екскурсії в усі черкаські ЗМІ, проходили практику в київських засобах масової інформації, відвідували Форум видавців у Львові та Книжковий Арсенал у Києві тощо. Декілька студентів з цієї групи, без перебільшень, створювали рекламний контент для всього інституту. 

Уже з 3-го курсу студенти почали себе реалізовувати як фахівці, знайшли роботу за спеціальністю, студентська безтурботність розвіялася, натомість з’явилася впевненість у майбутньому та професіоналізм. Але дружня, партнерська атмосфера продовжувала панувати в середовищі студентів і викладачів. Вони всі — як одна велика сім’я. І хоч «родичів», як відомо, не обирають, всесвіт звів їхні долі дуже успішно, чому вони безмежно раді. Безсумнівно, ця сторінка життя назавжди залишиться приємним теплом у їхньому серці.

Звичайно, є в групі найактивніші, але всі, безсумнівно, непересічні особистості, про яких є що розповісти:

Марина Борисенко — справжня фанатка футболу. Це хобі вона змогла поєднати зі здобутими знаннями на «видавничій» спеціалізації. Нині студентка підготувала книжкове видання «Команда», присвячене футбольному клубу «Динамо», яке особисто подарує їхньому очільнику Ігорю Суркісу. Вона — смілива, не боїться змін і висловлювати власну думку, що обов’язково знадобиться в журналістській сфері. Адже якщо так віддано захоплюватися чимось, як Марина, то можна досягти всього, що забажаєш.

Юлія Гаврик показала на власному прикладі — навіть якщо на початку шляху ти не знаєш, чого хочеш, то обов’язково згодом знайдеш себе. Адже головне — не зупинятися. Нині Юля — чудовий фотограф і дарує щасливі моменти своїм клієнтам за допомогою маленького об’єктива. 

Вікторія Дзеціна має нереальне відчуття смаку і, що б вона не брала до рук — фотоапарат, відеокамеру або мишку комп’ютера — завжди залишає естетично прекрасний результат роботи. Також протягом майже 3-х років Вікторія була адміністратором сайту ННІ УФСК, який вважається одним із найкращих сайтів підрозділів ЧНУ.

Дівчина з таким мелодійним ім’ям, як Ліна Іванова, не може не бути талановитою. Протягом навчання Ліна завжди дивувала викладачів та студентів своїми дизайнерськими рішеннями: вони екстраординарні, модерні, запам’ятовуються і користуються популярністю серед реципієнтів.

Студент Руслан Крижанівський, приємний голос якого пророкує безхмарну кар’єру на радіо чи телебаченні, уміє поводитися не лише в кадрі, а й поза ним. Почалося все ще з першого курсу, з практики в пресслужбі ННІ УФСК, де він зміг вчитися, знімаючи веселі відео на будь-які теми. Нині відеоролики Руслана набирають чимало переглядів на YouTube-каналі. Він вміє працювати в команді, з задоволенням підтримує будь-яку «крейзі» ідею та реалізує її. Студент вже два роки працює фото- й відеографом у пресслужбі ЧНУ, завдяки чому контент університету значно поліпшився. За цими результатами стоїть кропітка праця Руслана та його нездоланне бажання розвиватися.

Анна Опаріна змогла об’єднати на першому курсі всіх, таких різних, в одну дружну сім’ю. Тому вона була старостою «ерочок», періоду, з яким пов’язано найбільше теплих атмосферних моментів. Також студентка показувала чудові результати під час роботи у пресслужбі ННІ УФСК, спочатку кореспондентом, а не так давно — дизайнером. До речі, вона реалізувала ребрендинг брендбуку рідного інституту.

Анастасія Рогожинська чудово налагоджує контакт з людьми та вміє концентруватися на справі. Недавно дівчина почала верстати та створювати дизайн для проєктів. Серед них — і збірник наукових статей одногрупників, головне щорічне видання-підсумок роботи випускників. Навчання в університеті та практика познайомили її з чудовими людьми і роботодавцями за сумісництвом, очільницями благодійної організації «Життя без перешкод». Так, Анастасія не тільки працює за фахом, а й знайшла місце у своєму житті для добрих справ.

Оксана Сивоконь має дуже ніжну душу, саме тому одногрупники вважають, що вона стане відомою письменницею. Адже дівчина вміє бачити прекрасне в деталях, які люди у звичному ритмі життя не помічають. Щобільше, студентка вміє ці речі красномовно описати словами, що аж дух перехоплює. Вона вже створила декілька власних художніх творів.

Анна Тиха ще на першому курсі дивувала всіх джерелом ідей на будь-який випадок життя. І реалізовувала їх із групою однодумців: креативні опитування, знімання у відеолавсторі про книги тощо. Студентка була кореспонденткою, а згодом головним редактором пресслужби ННІ УФСК, зараз працює адміністратором та журналістом у пресслужбі ЧНУ. Дівчина була учасницею ГО «Книжковий маестро», організовувала самостійно декілька літературних подій, вела книжковий блог. А також — не одну тематичну сторінку в інстаграмі. Її наукові роботи про цю соцмережу заслуговували уваги і були дійсно «скарбом» уніфікованих знань у цій відносно новій сфері. Студентка розробила верстку художньої книги, яка вже надрукована, а також створила сайт для кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації. Майбутній проєкт — фотоальбом до 30-річчя ННІ УФСК. Жанри, фото, відео, верстка, дизайн, вебдизайн, реклама — і це не повний список, чим студентка цікавиться. Не зупинятися — її кредо. 

Максим Шевченко протягом першого-другого курсу був адміністратором сайту ННІ УФСК. Згодом він знайшов себе у сфері діджитал-реклами і розвивається в цьому напрямі. Хлопець чітко знає, чого хоче від життя, а його впевненість, харизма та цілеспрямованість допоможе в цьому.

Студенти безмежно вдячні своїм викладачам за терпіння, працю, допомогу й підтримку!

Ректорат, дирекція  інституту та куратори груп — доцентки кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Людмила Лонська та Галина Кочерга, доцентка кафедри видавничої справи, редагування і теорії інформації Олена Погрібна, викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Олеся Нестеренко — вітають бакалаврів ЧНУ та бажають їм успіху в професії і в житті. Нагадують і про те, що їх чекає магістратура Черкаського національного та різноманітні курси, де можна розширити чи підвищити свою кваліфікацію упродовж усього професійного життя.
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького