Подарунком університетській громаді ЧНУ імені Богдана Хмельницького до Шевченківських днів став літературний концерт лауреата Національної премії імені Т. Г. Шевченка, Героя України, народного артиста України Анатолія Паламаренка. Літературний концерт відбувся за ініціативи ректорату та за підтримки профкому університету.

Митець зізнався, що за ті 70 років, які він на сцені, знає дуже багато авторів, але Шевченка пам’ятає найбільше і декламує з особливим почуттям.

Анатолій Нестерович привітав присутніх із Шевченківськими днями.

— Коли Україна буде українською, то 9 і 10 березня будуть для українців духовним Великоднем! І Шевченка читатимуть, кажучи його словами, не минаючи «ані титли, ні же тії коми». Шевченко має бути завжди, бо він веде Україну, він сьогоднішній, — звернувся він до викладачів та студентів.

У цьому глядачі переконалися й самі, послухавши знайомі з дитинства, але наповнені новим змістом і підсилені талантом майстра художнього слова поезії Тараса Шевченка: «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє», «Чернець», «Розрита могила», «Чигирине, Чигирине…», «Сон» та інші. Читання поезії Анатолій Паламаренко вміло приправляв історіями про Шевченка та бувальщинами з власного життя.

 

Органічно прозвучав у виконанні артиста патріотичний вірш Павла Глазового «Вічна Україна». Завершив же концерт на мажорній ноті — зачитавши уривок із «Ярмарку» Остапа Вишні.

— Сьогодні ми ще раз послухали Шевченка і ще раз зрозуміли, що кожне слово, написане ним, лунає так, наче написане про сьогодення, про наші мрії і про наше життя, — підсумував ректор університету Олександр Черевко. — Я не знаю кращого читця Шевченкової поезії, ніж Анатолій Паламаренко, і пишаюся тим, що знайомий з ним вже давно!

Студенти та викладачі щиро подякували митцеві квітами та бурхливими оплесками.

Нагадаємо, у березні в ЧНУ проходить Шевченківський тиждень, який розпочався презентацією щорічника «Шевченків світ».

Провели також популярний серед молоді конкурс читців поезії Шевченка і про Шевченка. У нинішньому році в конкурсі взяла участь 21 особа. Шевченку присвятили і засідання університетської літературної студії. Крім того, для першокурсників ЧНУ були організовані екскурсії до Черкаського музею «Кобзаря».

У стінах ЧНУ відбудеться також літературний фестиваль «Шевченкіана Негоди».

 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького