У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбувся традиційний конкурс декламування віршів Генія українського народу — Тараса Шевченка.

Цього року участь у конкурсі взяло понад 20 студентів із різних навчально-наукових інститутів ВНЗ, а також представники з Кам’янського району Черкаської області. Декламували учасники твори різної тематики, але спільним під час їх виступу було підняття важливих тем, які й нині залишаються актуальними для нашого суспільства.

— Сьогоднішній конкурс — це не просто декламування поезій Шевченка, а це — набагато більше. Наші конкурсанти, як і ми, вкотре звертаємося до постаті великого Кобзаря, доносимо один до одного його повчання й настановчі слова. Наший, уже традиційний конкурс, це підтвердження, що шевченківське слова «живе і буде вічно жити», — зазначив під час виступу директор ННІ УФСК Ігор Погрібний.

За результатами компетентного складу журі в особі Тамари Власенко, заслуженої артистки України; Ганни Клименко-Синьоок, заступника директора з виховної роботи ННІ УФСК, доцента кафедри української літератури та компаративістики; Лідії Зайнчківської, народної артистки України; Ніни Зарудної-Симоненко, заслуженої артистки України; Лідії Кавун, професора кафедри української літератури та компаративістики; Людмили Ромащенко, професора кафедри української літератури та компаративістики та Марини Савченко, голови студентської ради ННІ УФСК було визначено переможців конкурсу поезій Тараса Шевченка.

У підсумку перше місце посіла першокурсниця ННІ природничих наук Мирослава Лаврик. Друге місце розділили другокурсниця ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Маргарита Чернець та першокурсник ННІ інформаційних та освітніх технологій Руслан Пархоменко. Нагороду за третє місце здобули Дар’я Йоненко, студентка третього курсу ННІ природничих наук; Максим Домініченко, студент третього курсу ННІ історії і філософії та Віроніка Скрипай, студентка третього курсу ННІ УФСК.

Гран-прі конкурсу за професійне декламування вірша поєднане з майстерною акторською грою за одностайним рішенням журі отримала студентка-першокурсниця ННІ іноземних мов Анастасія Бринько.

Наприкінець конкурсу для усіх конкурсантів був проведений міні-майтер-клас від заслуженої артистка України Тамари Власенко. Тамара Тимофіївна дала студентам декілька настанов для покращення навичок та розповіла за якої умови їхнє декламування буде на високому рівні.

— Людина має розуміти автора, результат залежить від її думки, почуттів ,від того наскільки сильно вона «відчуває» поета. Найкраще буде, якщо вам вдасться передати автора через себе, а свій світогляд через слова автора, — наголосила артистка.

Відмітимо, що кожен із учасників отримав цінні подарунки — поетичні книги від Миколи Негоди, видатного митця із Черкащини, а також подяки за участь у конкурсі декламування поезій Тараса Шевченка.

 

 БІЛЬШЕ ФОТО ДИВІТЬСЯ ТУТ!

 

 

 

Діана Голонько, 1-Р

Фото: Тетяна Завгородня, 1-PR

Відео: Степан Вінярський