Завідувач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії, доктор історичних наук, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Морозов зустрівся з польською спільнотою Черкаської області.

Громада імені Кароля Шимановського зібралась у своєму культурному центрі на запрошення Геннадія Лінєвича, голови Польського культурного центру, з приводу початку відзначення трагічних подій Другої світової війни.

Професор ЧНУ прочитав учасникам зустрічі лекцію про загострення ситуації міжнародних відносин напередодні Другої світової війни. Зокрема, розповів про неузгодженість дій лідерів світової демократії, які призвели до трагічних подій першого вересня, що ввійшли в історію людства, як Друга світова війна.

У розвиток теми громада обговорила важливі питання, серед яких трагічні події Другої світової війни, актуальні проблеми забезпечення стійкого миру та шляхів входження України до Європейської спільноти.

Нагадаємо, Черкаський національний налагодив партнерські зв’язки з польськими колегами та постійно взаємодіє з польською громадою Черкас. В університеті функціонує Полонійний центр, створений за сприяння сенату Республіки Польща. Від дня заснування польські партнери не полишали цей проект без уваги й підтримки. Тут бували гості з Польщі, представники Посольства Республіки Польща. Рідним він став і для польської громади в Черкасах.

Понад сотня студентів-випускників університету отримали диплом перекладача з польської мови і вчителя польської мови. Науковці університету здійснюють культурно-просвітницьку діяльність, популяризують вивчення польської мови. Студенти проходять літні мовні школи в Польщі. Функціонує також українсько-польська програма «подвійний диплом».

Крім того, ректор університету Олександр Черевко багато років сприяє розвитку польської культури в Україні та допомагає польській громаді Черкащини. За його підтримки як голови Черкаської ОДА вдалося відкрити музей Кароля Шимановського, а згодом — присвоїти Тимошівській школі ім’я відомого польського музиканта, життя якого тісно пов’язане з Черкащиною. Саме зусиллями Олександра Черевка було видано першу і єдину в Україні книгу творів польського письменника Станіслава Грудзинського українською мовою. Відповідно до його звернення депутати селищної ради Водяників, де минуло дитинство Грудзинського, назвали іменем відомого поляка одну з вулиць.

 

Тетяна Завгородня, студентка ІІІ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій