18.09
2024

Students of BKNUC gain new educational experiences thanks to the Erasmus+ program

Yevhen Zavalin, a 3rd-year student of the Educational-Scientific Institute of Foreign Languages ​​of Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy, has begun his academic year in the Spanish city of Valladolid under the Erasmus+ international academic mobility program.

Read more ...
13.09
2024

Students will study in Latvia under the “Erasmus” program

Students of Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy Anna Kalantaieva (major “Applied Mathematics”) and Svitlana Bodnenko (major “Automation and Computer-Integrated Technologies”) are studying under the Erasmus КА171 academic mobility program in Latvia.

Read more ...
09.09
2024

A lecture on stress resistance and search behaviour was held at the ESC for Mental Health

Bohdan Khmelnytsky National University of Cherkasy actively works in the field of nurturing the mental health of participants in the educational process.

Read more ...
 
 

Незабаром тренер воротарів команд МСК «Дніпро» U-19  та жіночої футзальної команди МСК «Дніпро», викладач кафедри спортивних ігор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького  Богдан Кулинич вже в якості гравця у складі збірної команди України візьме участь у Чемпіонаті світу з футболу серед гравців з порушенням опорно-рухового апарату, який пройде в Іспанії.

Про це він розповів  в інтерв’ю «Черкаському спорту», а також  про підготовку до чемпіонату світу, війну та відповів на низку інших запитань.

Бесіду почали з підведення підсумків минулого року та початку цього року (до 24 лютого 2022 року). Той довоєнний період для Богдана був насичений на різноманітні події і успішним.

— Наскільки важливим кроком у твоєму житті стало написання та захист дисертації і, відповідно, отримання вченого ступеня?

— По-перше, варто сказати, що викладацька діяльність мені дійсно дуже цікава. По-друге, ніколи не погоджувався з думкою, що спортсмени не освічені люди, які просто виконують фізичні навантаження і завжди стараюся цей міф розвіювати на власному прикладі. Тема дисертаційного дослідження спортивна, хоч сам напрямок роботи історичний — «Висвітлення в пресі України становлення і розвитку паралімпійського спорту (кінець 80-х рр. ХХст. — початок ХХІст.)» Тема і напрямок для мене не нові, тому великих труднощів у написанні та захисті роботи не виникало. За поради та допомогу хочу висловити подяку своїм науковим керівникам Валентину Лазуренку та Віктору Коцуру. В планах ще багато роботи у моїй науковій та викладацькій діяльності, тому це тільки початок.

— До твого насиченого життя додалася ще й тренерська робота в МСК «Дніпро», які там твої обов’язки

— З радістю відгукнувся на пропозицію попрацювати з воротарями команд МСК «Дніпро» U-19  та жіночою футзальною командою МСК «Дніпро». Позиція голкіпера має свою специфіку і знаєте, як кажуть «воротаря може зрозуміти тільки воротар». Так і в тренувальному процесі неможливо тренувати воротарів, якщо ти сам не був у цій шкірі. Обов‘язки мої дуже прості – ділитися своїми навичками та допомагати нашим молодим кіперам ставати кращими, ніж вони були вчора.

— Можливо у планах є відкрити школу голкіперів.

— Думки такі були, але це ще дуже рано обговорювати. Як кажуть хочеш насмішити Бога, розкажи Йому про свої плани.

—  Поділися своїми думками, щодо війни.

— Війна… Це найстрашніше, що відбувається у моєму житті. Вона триває вже 8 довгих років. Я до останнього мав надію, що не відбудеться повноцінного вторгнення в Україну.

24 лютого я прокинувся, як завжди заварив кави і почав читати ранкові новини та почав телефонувати друзям в Київ запитуючи чи це правда. Потім почав дізнаватися, що потрібно робити. На третій день я поїхав записуватися до ТрО. Чисельність чоловіків різного віку, які стояли в черзі мене заспокоїла і дала тверду віру в те, що перемога за нами! Простоявши в черзі кілька годин , мені сказали, що беруть тільки військовозобов‘язаних і більше користі від мене буде в тилу. Чим я і почав займатися. Було все і пісок грузили в мішки, щоб закрити вікна, які виходять з підвалу спорткомплексу ЧДТУ, в який сходяться люди з навколишніх будинків під час повітряних тривог, і речі з продуктами завантажували для людей, які вимушено покинути свої домівки. Також я за потреби долучаюся до своїх давніх друзів, з якими ще під час першої хвилі Ковід-19 розвозили гарячі обіди для малозабезпечених жителів міста. Це БФ «Допоможи ближньому» зараз вони допомагають, як переселенцям так і нашим воїнам ЗСУ та ТрО.

Я впевнений, що Україна переможе! Єдине, чого я не розумію і досі — це чому один маленький хворий чорт, який вважає себе «великим спасителем», а насправді є боягузливим шизофреником думає, що може вирішувати за нас українців і за нашу державу. Та мабуть путін погано читав історію України, навідміну від історії Гітлера, якого він наслідує і чиїми слідами він йде і не знає, що українці ніколи не віддадуть своє і стоятимуть на захисті своєї Батьківщини до Перемоги.

А тому ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!

Джерело: «Черкаський спорт»