Контактна інформація Національного контактного пункту Горизонт Європа в Україні:

проспект Перемоги, 37, головний корпус, кімн. 171/4, Київ, 03056

Телефон/факс: +38 044 204 80 19

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.


Рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа» (2021-2027) – це найбільша програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій із загальним бюджетом понад 95,5 мільярдів євро. Програма «Горизонт Європа» є продовженням восьмої рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020».

Метою програми «Горизонт Європа» є:

  • спільне подолання нових глобальних викликів; 
  • розвиток передової науки та підтримка досліджень світового рівня;
  • впровадження інновацій для підвищення конкурентоспроможності Європи.

Програма «Горизонт Європа» має ряд особливостей та нових ініціатив. Зокрема, для підвищення ефективності досліджень та їх чіткого спрямування вчені співпрацюватимуть в рамках місій та багатосторонніх партнерств програми «Горизонт Європа».

Участь у програмі «Горизонт Європа» важлива для українських вчених та новаторів адже вона:

  • дозволяє використовувати європейські інструменти конкурсного фінансування та надання грантової підтримки;
  • забезпечує умови для проведення спільних досліджень з країнами-членами ЄС;
  • надає доступ до дослідницької інфраструктури країн-членів ЄС та сприяє розбудові матеріально-технічної бази в Україні.

Участь України в рамкових програмах ЄС з досліджень та інновацій є одним із стратегічних компонентів міжнародного наукового, науково-технічного та інноваційного співробітництва та частиною імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Європейська Комісія наголосила, що Україна має високий потенціал у сфері наукових досліджень та інноваційних рішень. Тому для українських учасників будуть відкриті всі можливі інструменти підтримки в межах програми «Горизонт Європа». Для українських учасників також будуть діяти перехідні умови, тобто українці зможуть брати участь у конкурсах програм «Горизонт Європа» та «Євратом» з початку їх офіційного запуску.

Корисні посилання:

Інформацію взято з сайту МОН України https://mon.gov.ua/ua/nauka/yevrointegraciya/ramkovi-programi-z-doslidzhen-ta-innovacij-gorizont-2020-ta-gorizont-yevropa-ta-iniciativi-yevropejskoyi-komisiyi-yevropejskij-zelenij-kurs/gorizont-yevropa

Далі Вашій увазі представлені змістовні презентації з висвітленням окремих питань щодо участі у попередньому циклі програми — «Горизонт 2020»:

  1. «Дослідницькі інфраструктури у програмі ЄС "Горизонт 2020". Можливості участі для України», М. Я. Гороховатська;
  2. «Юридичні аспекти підготовки та виконання проектів програми ЄС "Горизонт 2020"», Л. І. Никируй; 
  3. «Основні етапи підготовки та подання проектів на відкриті і майбутні конкурси програми "Горизонт 2020"», І. І. Кульчицький;
  4. «Українські учасники в проектах "Горизонт 2020": фінансова сторона», В. М. Якубів.