Яким буде курс долара та чи очікувати ще здорожчання товарів у 2023 році, розповів журналістам «Про все» директор ННІ економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор економічних наук, професор Євген Кирилюк.

Повномасштабна війна, яку росія розв'язала проти України минулого року, негативно вплинула на економіку нашої країни. Втрачені території, зруйновані заводи, зменшення експорту та мільйони людей, котрі виїхали за кордон: так позначився в економічному плані 2022 рік.

Євген Миколайович розповідає, що фундаментальні чинники, які впливають на курс долара — внутрішнє виробництво, експорт та імпорт.

— На жаль, наші обсяги експорту металу та сільськогосподарської продукції зменшуються. Відповідно, гривня буде слабшати. Адже припливу валюти від експорту, як це було до війни, немає. А попит на неї є, адже ми багато купуємо озброєння, автомобілів, безпілотників тощо закордоном саме за валюту, — говорить економіст.

Проте, за його словами, позитивним чинником, який не дасть знецінитися гривні у 2023 році, є допомога західних партнерів.

— Ми знаємо, що ЄС надасть нам допомоги на 37 млрд доларів, ще буде американська підтримка. Ми розраховуємо на те, що міжнародний валютний фонд теж розгляне програму фінансування. Буде приплив валюти в країну шляхом цих допомог. Тому фахівці кажуть, що негативні чинники будуть так компенсуються, — каже Євген Миколайович.

На 2023 рік курс долара прогнозують 40-42 гривні.

— Це загалом реальний курс і ці чинники, які я назвав, будуть взаємно компенсовуватися. 50 гривень за долар могло б бути, якби нам не допомагали наші закордонні партнери, — додає Євген Кирилюк.
Він говорить, що передусім економіка України нині залежить від результатів військових дій.

— Якщо на фронті ситуація буде покращуватися на нашу сторону, будуть перемоги, зокрема, на півдні, щоб ми розблокували Кінбурнську косу, тоді ми зможемо більше експортувати зернових. Від успіхів на фронті залежить і повернення українців додому. Відповідно, вони привезуть гроші, які зараз витрачають закордоном, — каже пан Євген.

Продукти у 2023 році дорожчатимуть і надалі.

— Інфляція прогнозується десь на рівні 25%. Ми імпортуємо паливно-мастильні матеріали, запчастини, а вони всі дорожчають. Це впливає на вартість продуктів. Крім того, перебої з електропостачанням, перехід на генератори, які працюють від палива. Якщо говорити глобально, з погляду макроекономіки, то це буде все ж інфляція пропозиції, а не попиту, спричинена зростанням собівартості виробництва продукції. Крім того, в с/г виробництві ми не зможемо вносити стільки добрив та засобів захисту рослин, бо вони стають дуже дорогими. Відповідно, зменшуватиметься врожайність. Собівартість одиниці продукції буде збільшуватися. Тому буде і продовольча, і непродовольча інфляція.

Заощадження, на думку Євгена Кирилюка, краще тримати в доларах США.

— Це якщо йдеться про валюту. В Європейському Союзі зараз теж спостерігається нестабільність і прогнозується падіння валового внутрішнього продукту (ВВП). Все ж у США в 2023 році прогнозується, хоч і невелике, але зростання рівня ВВП. Тому їх валюта буде більш-менш цінуватися. Хоча в доларах інфляція теж є. Коли ми бачимо інфляцію, нестабільність, пандемії тощо — то золото дорожчає. Тому його можна назвати надійнішим вкладом. А от зростання вартості криптоактивів поки не прогнозується, — розповідає економіст.

Проте навіть в умовах ведення бойових дій цього року в Україні прогнозується невелике зростання ВВП.

— У 2022 році ВВП сильно впав. Тому за рахунок низької бази порівняння 2023 рік буде трішки кращим. Але ми розуміємо, якщо буде успіх на фронті, покращення будуть вагоміші, ми зможемо розблокувати експорт, люди зможуть повернутися — а це наш основний ресурс. Підприємства зараз теж трішки оговтується. Економіка не стоїть на місці, вона розвивається в будь-якій ситуації, — додає пан Євген.

Джерело: «Про все»