У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася зустріч студентської ради з представниками «Клінічного центру онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради», БФ «Український реєстр донорів кісткового мозку».

Зі студентською молоддю спілкувалися очільниця пресслужби закладу Тетяна Очеретяна та гематолог-онколог Богдан Скульський.

— Наша мета — знайомити сучасну молодь з поняттям донорства кісткового мозку, — зазначила Тетяна Очеретяна. — Донорство — це процедура пересадки спеціальних клітин кісткового мозку, для подальшого одужання пацієнта.

Учасникам зустрічі розповіли про вплив донорства на здоров'я, продемонстрували відеоролик, що є процесом донорства, уточнили, хто може стати донором та які чотири кроки потрібно зробити, щоб стати донором і збільшити шанс на виживання тим, хто потребує трансплантації.

— Пересадка кісткового мозку є насправді трансплантацією стовбурових гемопоетичних клітин кісткового мозку. Ці клітини володіють важливою унікальною властивістю – відновлювати нормальне кровотворення у хворих. Коли у людини внаслідок хвороби утворюються ненормальні клітини крові, або нормальні клітини не утворюються взагалі — їх потрібно замінити здоровими клітинами, розповів Богдан Скульський. — Для деяких пацієнтів можлива аутологічна трансплантація — пересадка стовбурових клітин, зібраних з власного кровотоку хворого. Для інших потрібна алогенна трансплантація — донація клітин від кровного родича (наприклад, сиблінга) або від неродинного донора.

Під час зустрічі всім охочі отримали пакет матеріалів, які допоможуть доєднатися до «Українського реєстру донорів кісткового мозку».

— Цей захід був важливий для поширення інформації про донорство. Багато хто з нас усвідомив, що саме ми можемо врятувати та подарувати життя іншим. На сьогодні це важливо, як ніколи. Згодом нам розповіли переваги донорства та подарували конверти з можливістю відправити свої дані у Німеччину та стати частиною донорської сімʼї, — поділилася враженнями голова студентської ради ЧНУ Євгенія Лядецька. — Студенти були вмотивовані та взяли для себе багато важливої інформації.

Трансплантація кісткового мозку для багатьох пацієнтів є останньою надією на життя, якщо ми будемо не байдужими — в пацієнтів буде шанс на життя

Яна Трохименко, студентка 2-ВБ курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій