У переддень трьох великих для українців свят — Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва та Дня захисника України — відбулося урочисте зібрання з нагоди присвоєння первинного військового звання «Молодший лейтенант запасу» студентам третього випуску кафедри військової підготовки в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Військовослужбовців привітав ректор ЧНУ Олександр Черевко:

— Сьогодні відзначаємо знакову подію — наші випускники отримали військові звання. Уже 4 роки кафедра військової підготовки ЧНУ готує професійних військовослужбовців. Вітаю кожного з 43 мужніх і сміливих студентів, які зробили важливий вибір — стати захисником своєї Батьківщини. Бо немає більш священної і благородної професії, ніж захищати Україну. Символічно, що це відбувається напередодні Покрови Пресвятої Богородиці, Дня Українського козацтва та Дня захисника України!

Завідувач кафедри військової підготовки, полковник Володимир Вареник оголосив наказ міністра оборони України та вручив пам’ятні знаки й витяги з наказу випускникам.

До вітання молодших лейтенантів запасу, які свідомо обрали для себе мужній і водночас відповідальний та важкий шлях у житті — служіння українському народу, долучилися почесні гості: заступник Черкаського обласного військового комісара, полковник Віталій Луговський, заступник начальника Головного центру підготовки особового складу ДПСУ ім. генерал-майора Ігоря Момота, полковник Олександр Подоляк, в. о. командира в/ч А1744, майор Олексій Савченко, начальник Черкаського зонального відділення ВСП, полковник Сергій Чередниченко, військовий капелан Православної Церкви України отець Володимир.

Вони побажали офіцерам із честю та відповідальністю носити ім’я випускників військової кафедри, а також — служити Україні так, щоб люди ними пишалися.

Від імені випускників право попрощатися з прапором військової кафедри отримав молодший лейтенант запасу Сергій Тетьора.

— Я дякую ректорату за створення та розбудову першої в області кафедри військової підготовки. Це неоціненний внесок у розвиток ЧНУ та в піднесення Збройних сил України. Також вдячний всім, хто долучився до процесу підготовки офіцерів, завідувачу кафедри Володимиру Варенику та викладачам за знання й досвід. Шлях випускників складеться по-різному, але ми будемо готові стати на захист Батьківщини і з честю пронесемо крізь все життя високе звання офіцера Збройних сил України, — проголосив вітання випускник.

Випускники зробили спільне фото з керівництвом та почесними гостями.

Нагадаємо, вже третій випуск кафедри військової підготовки отримав офіцерські звання.

За два роки навчання в Черкаському національному студенти опанували стройові прийоми та Статути Збройних Сил України, тактичні прийоми ведення бойових дій, вивчили новітні зразки військової техніки та зброї, навчилися працювати з особовим складом військового підрозділу. Випускники кафедри військової підготовки мали змогу під час польових виїздів удосконалювати свої навички з вогневої підготовки, топографії, експлуатації бронетанкової техніки та озброєння, військової психології. Практичні заняття допомогли студентам успішно скласти підсумкові державні іспити та здобути військову спеціальність. Після складання Присяги наказом Міністра оборони України їм було надано первинне військове звання «Молодший лейтенант запасу».

Запрошуємо переглянути відеоролик про те, як відбувалося вручення звань:

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького