Світлана Коваль, старша викладачка кафедри журналістики, реклами та PR-технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, стала учасницею проєкту «Підвищення якості навчання молодих журналістів в Україні», який реалізує чеська громадська організація «Асоціація з міжнародних питань» (АМО, www.amo.cz) за підтримки МЗС Чехії.

В освітній поїздці взяли участь викладачки журналістики з 11 українських університетів. Навчальна програма «Підготовка журналістів та специфіка роботи регіональних медіа» передбачала ознайомлення з роботою місцевих медіа, інтенсивні тренінги, лекції.

Учасниць гостинно приймав Український центр у Брно, заснований громадською організацією «Українська ініціатива Південної Моравії» у березні 2022 року для допомоги українцям. Про функціонування українських регіональних медіа в умовах війни та нові акценти в розумінні професійних стандартів дискутували з медіаексперткою та членкинею Комісії журналістської етики Тетяною Лебедєвою. Про діяльність популярного онлайн-видання «Brněnská drbna» («Брнєнська пліткарка») розповідав шеф-редактор Міхал Штястни. Цікава назва для привернення уваги, однак стандартів дотримуються, факти перевіряють. Мають багато читачів, використовують соцмережі для поширення контенту, а також запустили пілотний проєкт подкастів на «Spotify».

Чеське радіо (чеський суспільний мовник) налічує 170 тисяч слухачів, які й фінансують його. Про історію та сьогодення розповідав редактор та ведучий Мілош Шенкирж. Екскурсія почалася на даху столітньої будівлі, де є спеціальний оглядовий майданчик. Саме радіо почало мовлення в 1924 році. Нині на радіо працює близько 1300 співробітників, серед яких є й оркестранти, тут також є великий зал, де записують концерти оркестрів.

Відвідали кафедру медійних студій та журналістики, яка функціює на факультеті соціальних студій в університеті Масарика в м. Брно. В університеті працює «Muni TV» — студентське телебачення: студенти готують матеріали для студентів. Є три редактори (які теж були студентами) і десь 25 студентів. Усе за власним бажанням, але їх подекуди заохочують стипендією від ректорату та зарахуванням двох додаткових кредитів. Ще є «StudexTV», яке вже виробляє різнотематичні продукти. Багато випускників-журналістів університету Масарика працюють на чеському телебаченні Брно. В університеті також діє «Радіо R»: це водночас і студентське радіо і радіо громади. В ефірі — цілодобово, контент може запропонувати будь-хто. У сітці мовлення — понад 40 програм на різні теми: студентське життя, наука, спорт, політика.

— Надзвичайно вдячна «Association for International Affairs» та особисто координаторці регіональних семінарів та реалізації конкурсу Валентині Люлі, а також координаторці освітніх проєктів АМО в Україні Зденці Вагнеровій за продуктивне стажування й таке професійне натхнення! Цінно дізнатися про досвід колег з інших університетів, порівняти, як працюють регіональні медіа в Україні та в Чехії, тож найближчим часом розкажу на семінарах своїм студентам про всі враження від цієї освітньої поїздки, — зауважила Світлана Коваль.

Професійним досвідом організації навчання та стажування студентів поділилася викладачка кафедри медійних студій та журналістики, а також журналістка видання «Deník N» Яна Устогалова. З цікавого: навчання — три роки на бакалавраті й два — у магістратурі; практика/стажування на третьому курсі триває три місяці в місцевих медіа; кваліфікаційна робота — це проєкт, який виготовляють впродовж трьох семестрів; мають студентський сайт «Stisk online», як і в нас Mediastudent.online.
Учасниці поїздки приєдналися до студентів університету Масарика, які слухали лекцію «Using data journalism for countering disinformation and covering the war» від заступниці головреда «Texty.org.ua» Галини Пастух.

Більше про освітню мандрівку, а це, як працює пресслужба одного з найбільших університетів Чехії Університету Масарика, зустріч з експерткою українського медіацентру у Відні, про що дізналися в штаб-квартирі Радіо Вільна Європа / Радіо свобода в Празі, читайте на сайті кафедри журналістики, реклами та PR-технологій.