З нагоди Міжнародного дня жінок в науці студентки ННІ інформаційних та освітніх технологій Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Вікторія Мойсеєнко та Діана Олійник, відвідали зустріч «Українки в науці, яким аплодує світ» у Києві.

Студенти ЧНУ представляли на події Черкащину. Захід був організований для студентів організацією «Дівчата STEM» на базі DTEK Academy.

Фіналістки Премії L`OREAL «Для жінок у науці» мотивували присутніх розповідями про те, як їм вдалося досягти успіхів в науковій діяльності за різними спеціалізаціями.

Спікерами були:

  • Олена Ванєєва, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту математики НАН України, переможниця Премії L`Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2018 року. Спеціалізується у сфері застосування алгебраїчних методів у математичній фізиці, зокрема в симетрійному аналізі диференціальних рівнянь.
  • Вікторія Саварин, кандидат фізико-математичних наук, асистент кафедри фізики і математики Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнології імені С. Гжицького, фіналістка Топ-10 Премії L`Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2019 року. Спеціалізується в методах вимірювання п’єзооптичних коефіцієнтів та формуванні поляризаційних сингулярностей при 2D напружених станах.
  • Валерія Трусова, доктор фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри медичної фізики та біомедичних нанотехнологій Харківського національного університету імені В. Каразіна, переможниця Премії L`Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2019 року.
  • Оксана Крупка, кандидат хімічних наук, старший науковий співробітник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, переможниця Премії L`Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2019 року.
  • Катерина Терлецька, доктор фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту проблем математичних машин і систем НАН України, переможниця Премії L`Oreal-ЮНЕСКО «Для жінок у науці» 2019 року. Спеціалізується в математичному моделюванні морських і річкових систем.

На зустрічі кожна зі спікерів розповідала про п'ять причин, через які займається наукою. Для одних — це креативна робота, для інших цікаві подорожі або нові знайомства.

Жінки переконували в тому, що наука — це, мовляв, цікаво, а головне — нескладно та нестрашно. За їхніми словами, не треба сидіти на місці, потрібно діяти!

Вікторія Мойсеєнко поділилися своїми враженнями від поїздки:

— Зустріч «Українки в науці, яким аплодує світ» запам’ятається на все життя! Ці жінки — дивовижні! Тепер на п’ять креативних, гарних, надзвичайно розумних жінок-науковців я знаю більше. Захоплююся тим, як вони ставляться до своєї роботи. Після цієї зустрічі я розумію, що означає людина працює на «своєму місці», живе тим, що робить, кайфує від цього. Вони стали для мене справжнім прикладом для наслідування. Дуже круто усвідомлювати, що серед нас є жінки, які готові займатися наукою, вміють брати на себе таку величезну відповідальність за свої дії. Бути науковцем — це круто, а бути жінкою-науковцем — це круто в 10000 степені!

 

ННІ ІНФОТЕХ