bgb
 
 
 
 
 

Професорка кафедри моделювання економіки і бізнесу Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Любов Кібальник та доцентка  Ганна Данильчук взяли участь в організації та роботі XI міжнародної конференції Monitoring, Modeling & Management of Emergent Economy (M3 E2), яка відбулася 10 жовтня 2024 року.

M3 E2 — це рецензована міжнародна конференція, присвячена дослідницьким досягненням і застосуванню методів нелінійної динаміки, еконофізики та методології складних систем емерджентної економіки. Тематикою конференції були такі напрями: Complex Cyberphysical Systems, Synergetics, Econophysics; Economy of Agents and Reflexive Management; Machine and Deep Learning Methods in Complex Systems Modelling; Natural Language Processing and Generative AI; Fuzzy Logic, Neural Networks, and Applications to Economic Systems; Econometric Models and Methods; Decision Making and Risk-Management Models in Business and Management; Monitoring, Modeling, and Forecasting for Sustainable Development; Data Mining Apps; Big Data Analytics and Processing.

Починаючи з 2008 року кафедра моделювання економіки і бізнесу ННІ економіки і права була організатором цієї конференції, яка проходила в м. Черкаси та м. Одеса. Цьогорічна конференція відбулася на базі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Любов Кібальник і Ганна Данильчук презентували доповідь на тему «Analysis and Modeling of Macroeconomic Indicators of National Economies in the Context of the Russian-Ukrainian War». До авторського колективу увійшли науковці з України та Польщі. У статті автори дослідили особливо актуальну тему впливу російсько-української війни на національні економіки країн та запропонували комплексний підхід до вивчення цього питання. У дослідженні здійснено аналіз ВВП, оскільки саме він відображає реакцію економіки країни на різноманітні загрози. Також авторки побудували ентропійні моделі, які дозволили проаналізувати фондові ринки деяких з досліджуваних країн. Крім того, Любов Кібальник і Ганна Данильчук щорічно виступають рецензентами статей, поданими на цю конференцію.

Матеріали конференції будуть опубліковані в серії книг Sustainable Artificial Intelligence Powered Applications (SAIPA) видавництва Springer з подальшим поданням для індексування в Scopus.

З доповідями, які були озвучені на конференції, можна ознайомитися за посиланням