У Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького 28 лютого відбулося засідання науково-методичних студій «Робота з дітьми з аутичним спектром: польський досвід» з міжнародною участю.

Організаторами та учасниками заходу були кафедра дошкільної та спеціальної освіти ЧНУ  та Specjalnego Ośrodka Szkolno Wychowawczego im. Janusza Korczaka w Żaganiu (Жаган, Польща).

На початку заходу із вітальним словом до учасників заходу звернулися Тимофій Десятов, директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, Інна Ніколаєску, завідувачка кафедри дошкільної та спеціальної освіти, Рената Соха, директорка спеціальної школи та освітнього центру ім. Януша Корчака у Жагані.

Спікери заходу представили власний досвід роботи за такими напрямами:

—  Рената Соха — директорка спеціальної школи та освітнього центру ім. Януша Корчака у Жагані, психологиня, спеціальна педагогиня, сертифікована терапевтка: «Робота з дітьми з інтелектуальною недостатністю».

— Катажина Новотинська — заступник директора спеціальної школи та освітнього центру ім. Януша Корчака у Жагані: «Освіта та реабілітація людей з інтелектуальною недостатністю за допомогою сурдопедагогіки».

— Агнешка Ротарська — олігофренопедагогиня: «Навчання та реабілітація осіб з розумовими вадами».

— Беата Міцюра — сертифікована терапевтка: «Сенсорна інтеграція та метод Варнке».

—  Магдалена Коч — олігофренопедагогиня: «Навчання та реабілітація людей з аутизмом та синдромом Аспергера».

— Моніка Анісшкевич-Гаврилюк — олігофренопедагогиня, логопед: «Альтернативна комунікація» — жестикуляційно-знакові системи MAKATON».

— Маржена Длужневська — олігофренопедагогиня: «Інтелектуальна недостатність та розлади поведінки».

— Вікторія Патлачук — випускниця кафедри дошкільної та спеціальної освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, помічник вчителя спеціальної школи та освітнього центру ім. Януша Корчака у Жагані: «Особливості роботи помічника вчителя в інклюзивному класі».

— Роман Чеховський — олігофренопедагог.

Польські колеги презентували структуру Спеціальної школи та освітнього центру ім. Януша Корчака; означили основну мету роботи закладу, яка полягає у роботі з дітьми з рівнем складності інтелектуального розвитку; розповіли основні педагогічні інновації впровадження яких ефективно впливає на результат роботи з дітьми (серед яких: гімнастична корекція, сенсорна інтеграція, бібліотекотерапія, музикотерапія, альтернативні методи комунікації, педагогічна та психологічна терапія тощо); поділились досвідом залучення до педагогічних проєктів; представили можливості закладу налагоджувати співпрацю з батьками; розповіли основні шляхи фінансування закладу тощо.

Поряд з цим, представники кафедри дошкільної та спеціальної освіти представили особливості підготовки майбутніх вчителів-дефектологів в Черкаському національному, поділились власним досвідом та напрацюваннями роботи з дітьми. До обговорення долучалися й студенти 1 курсу освітнього ступеня «магістр», які навчаються за освітньо-професійною програмою «Дошкільна освіта та дефектологія». Вони розповіли про переваги та перспективи навчання й майбутнього працевлаштування.

Цікавою формою співпраці учасників заходу стало проведення взаємного інтерв’ювання, де кожний мав можливість поставити запитання та отримати вичерпні відповіді на них. До такої форми роботи долучалися науково-педагогічні працівники кафедри дошкільної та спеціальної освіти, педагоги Спеціальної школи та освітнього центру імені Януша Корчака та здобувачі вищої освіти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Інформацію про зустріч Спеціальної школи та освітнього центру імені Януша Корчака та кафедри дошкільної освіти можна послухати на Польському радіо «Radio Zachod i red» за посиланням .
Наприкінці зустрічі Інна Ніколаєску подякувала польським колегам за підтримку України:

— Попри масовані атаки, постійні тривоги, емоційну втому ми тримаємо освітній стрій. Війна обов'язково закінчиться перемогою України й наша незалежна держава потребуватиме високоосвічених та кваліфікованих працівників у сфері навчання й виховання дітей.

Щиро дякуємо за співпрацю та можливість обмінятися кращими практиками у сфері спеціальної освіти. Основні напрями та перспективи співпраці сформовані, тому чекаємо наступної зустрічі!
Окрема вдячність випускниці кафедри дошкільної та спеціальної освіти Вікторії Патлачук за можливість подолання мовного бар'єра, адже ваш переклад, дозволив налагодити комунікацію та зробити спілкування більш комфортним.

Кафедра дошкільної та спеціальної освіти