Викладачі ЧНУ ім. Б. Хмельницького активно брали участь і як члени журі, і як наукові керівники у Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України 2021 року.

Інтелектуальні змагання учнів загальноосвітніх шкіл Черкас та Черкаської області, учасників ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу відбулися на базі ННІ природничих та аграрних наук.

До складу журі ввійшла жіноча команда хіміків, які перевіряли, аналізували, дискутували та визначали призові місця:

  • Наталія Горбатюк, доцент кафедри хімії, екології та методики їх навчання Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини;
  • Тетяна Нінова, доцент кафедри початкової освіти ЧНУ;
  • Олена Лут, доцент кафедри хімії та наноматеріалознавства ЧНУ, голова журі.

Журі відмітило високу підготовку учнів в різних аспектах наукової діяльності: чітке володіння матеріалом, змістом роботи, відповідями на питання та глибокою експериментальною підготовкою виконаного дослідження (аналіз хімічного складу лаків, оцінка хімічного забруднення води, методи їх очищення та утилізації, біохімія молока та використання біохімічних технологій під час виготовлення молочних продуктів та синтетичні фульвокислоти у синтезі наночастинок срібла).

Така кропітка робота конкурсантів, бажання пізнавати та зацікавлення до хімії є запорукою стрімкого розвитку нашої країни. Журі щиро дякує учням за проявлену ініціативу в хімічному дослідженні, за цілеспрямованість, наполегливість в інтелектуальному змаганні.

Також дякує за допомогу в організації Малій академії наук, яка забезпечує організацію і координацію науково-дослідницької діяльності учнів, створює умови для їх інтелектуального, духовного, творчого розвитку та професійного самовизначення, сприяє нарощуванню наукового потенціалу країни.

Доцентка кафедри хімії та наноматеріалознавства ННІ природничих та аграрних наук Валентина Литвин була науковою керівницею учня 10 класу Смілянського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I ступеня – гімназія ім. В. Т. Сенатора» Андрія Сіленка. Він здобув перше місце на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт.

— Мої учні є моєю гордістю, — коментує викладачка.

У ННІ української філології та соціальних комунікацій теж є успіхи. Учениця 10 класу Черкаської гімназії № 9 Вікторія Отрош перемогла на обласному етапі МАН у секції «Українська література», її науковою керівницею була Ганна Клименко, викладачка кафедри української літератури та компаративістики.

За словами наукової керівниці, Вікторія відразу вразила своєю працездатністю й готовністю рухатися вперед:

— Учениця неймовірно швидко зорієнтувалася і в коротких термінах, і в науковому стилі, і в реалізації компаративного дослідження. Навіть студенти нарікають на складнощі щодо написання робіт компаративного кшталту, але Вікторія цього не робила, — зазначила науковиця.

Для викладачки це теж був перший досвід керівниці:

— Колись була одноразово співкерівницею (секція «Літературна творчість»), очолювала секцію «Українська література» на міському етапі кількома роками раніше, два роки поспіль була у складі журі обласного етапу секції «Українська література»... Але зізнаюся, що бути науковою керівницею для мене стало шаленою відповідальністю. Бо одна справа — оцінювати, виписувати зауваження, а інша річ — підготувати ученицю, зарядити її впевненістю, увиразнити її знання, — поділилася Ганна Клименко.

 

ННІ природничих та аграрних наук

ННІ української філології та соціальних комунікацій