12-15 квітня 2018 року у Бродовіні (земля Бранденбург, Німеччина) відбулася ювілейна зустріч робочої групи зі збереження рідкісного виду птаха — очеретянки прудкої (Aquatic Warbler Conservation Team - BirdLife International).

У роботі конференції взяли участь 39 орнітологів із 13 країн Європи та Африки, серед них — кандидат біологічних наук, викладач кафедри біології та біохімії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Ілюха.

На зустрічі було підведено підсумки роботи робочої групи за останні 20 років. Обговорено ряд актуальних питань щодо світової чисельності виду; шляхів міграції, встановлених завдяки кільцюванню птахів та використанню сучасних технологій — геолокаторів; менеджменту територій та інших питань охорони. Було представлено результати експедицій по пошуку місць гніздування виду в Європі і місць зимівлі в Африці.

Під час конференції було проведено екскурсії в околицях Бродовіна, а також виїзди до місць гніздування очеретянки прудкої на суміжні території Німеччини і Польщі — в район  нижньої долини р. Одри. Зустріч відбулася за підтримки Німецького товариства охорони птахів NABU i LifeSchreiadler (Німеччина).

Олександр Ілюха є членом команди українських орнітологів на чолі з Анатолієм Полудою (Інститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України), яка досліджує цей зникаючий вид.

— Зустріч була вкрай актуальна в плані отримання нових знань із менеджменту сільськогосподарських територій, регулювання рекреаційного навантаження об'єктів природно-заповідного фонду, методик дослідження тваринного світу. Отриманий досвід буде корисним для впровадження подібних проектів в Україні, — відзначає Олександр Ілюха.

Навчально-науковий інститут природничих наук