Наприкінці минулого тижня черкащани вшанували річницю дня народження славного свого земляка, поета Василя Симоненка. Йому мало б виповнитися 83 роки. В обласній філармонії, де відбувалися урочистості, присутня була і делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

— Наша сучасність наскрізь пронизана поетовими рядками: Народ мій є, народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ! – мовив перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. — І це — високодуховна, потужна відповідь багаторічним спробам сплюндрувати й знищити все українське голодами, війнами, репресіями. Але очевидно нікому не перемогти нашу націю, її волю до життя. Це пропагував і Василь Симоненко.

Традиційно, до цієї памʼятної події визначено було переможців літературної премії імені Василя Симоненка. Голова конкурсної комісії, професор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Володимир Поліщук нагадав, що Всеукраїнська літературна премія імені Симоненка, започаткована в 90-их роках Черкаською обласною адміністрацією та Черкаською обласною радою, призначається у двох номінаціях — за художні твори високогромадянського звучання, спрямовані на побудову незалежної демократичної України. Зауважив, що кожного року число претендентів на премію збільшується.

Зокрема, у 2017 році таких вже було аж 24. Він же й назвав власне переможців літературної премії імені Симоненка у двох номінаціях. У номінації «За кращу першу поетичну збірку» переміг полтавець, боєць добровольчого батальйону «Правий сектор» Олекса Бик. А в номінації «За кращий художній твір» — киянка, журналістка Світлана Короненко.


Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького