Команда Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького привезла 16 медалей із Кубка України з гирьового спорту. Шість із них за перше місце. Змагання відбувалися наприкінці 2017 року в Херсоні.

На них успішно виступили студенти навчально-наукового інституту фізичної культури, спорту і здоров’я. Перше місце у своїх вагових категоріях та номінаціях вибороли другокурсниця Марина Коваленко, другокурсник Андрій Деремешко, другокурсниця Альона Резніченко. «Золото» чемпіонату також здобув четвертокурсник ННІ історії та філософії Віталій Каракай.

«Срібло» і «бронзу» вибороли студенти ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я: другокурсник Роман Іванов, другокурсниця Аліна Попова посіли друге місце, першокурсниця Ірина Горбач — третє місце.

Підготував спортсменів до участі у Чемпіонаті доцент кафедри анатомії, фізіології та фізичної реабілітації, заслужений майстер спорту України Юрій Петренко. Збірна команда Черкаської області з гирьового спорту посіла третє загальнокомандне місце.

Про те, як вдалося здобути такий результат, розповідають самі спортсмени. За їхніми словами, найскладніше було перебороти себе і повірити у власні сили, адже конкуренція на Кубку України була серйозна.

Команда гирьовиків сформувалася в ЧНУ порівняно недавно — на початку 2017 року. До того професійно займалася спортом лише капітан команди — студентка 2 курсу ННІ фізичної культури, спорту і здоров'я Марина Коваленко.

Свого тренера Юрія Олексійовича команда любить та поважає. Кажуть, що він до кожного знаходить індивідуальний підхід. Знає, кого треба підтримати, а на кого, навпаки, нагримати. І своїми перемогами, і традиціями, і навіть назвою спортсмени завдячують йому.

— Я найдовше тренуюся із Юрієм Олексійовичем, уже 4 роки. Для мене він як рідний батько, — каже Віталій Каракай.

— Наш тренер постійно брав із собою на змагання книгу Ільфа і Петрова «Золоте теля». Це був своєрідний талісман, який приносив йому перемогу. І тепер, коли ми почали брати участь у спортивних конкурсах, то Юрій Олексійович комусь із нас у сумку кладе книгу. І ми виграємо! Навіть команду між собою називаємо «Золоте теля», — розповідає Марина Коваленко.

Спортсмени багато працюють над собою. Тренуються в залі 3 рази на тиждень по півтори години. Самостійно займаються бігом. Найскладніші на тренуваннях вправи зі стрибками.

Спортсмени інколи і фізично, і морально виснажуються, але продовжують працювати:

— Буває, вже немає сили, тренування закінчується, а ти виконуєш вправи, бо треба. Бувають зриви емоційні, нічого не виходить через життєві проблеми, зневірюєшся, опускаються руки. А потім розумієш, що потрібно це зробити, довести батькам, тренеру, собі, що ти можеш здобути перемогу, щоб тобою пишалися, — зізнається капітан.

— Гирьовий спорт — молодий вид спорту, який успішно розвивається і має гарні перспективи, — зазначає директор спортивного клубу ЧНУ «Богдан» Володимир Химич. 

Наразі команда готується до чергового Чемпіонату України.


Анна Орел, студентка ННІ УФСК