Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького щиро віншує відомого мовознавця, доктора філологічних наук, професора, завідувачку кафедри українського мовознавства і прикладної лінгвістики Ганну Іванівну Мартинову з нагоди славного ювілею. 

Ганна Іванівна в 1981 році закінчила українське відділення філологічного факультету Черкаського державного педагогічного інституту й отримала диплом із відзнакою. Упродовж 1981–1983 роках працювала вчителем української мови та літератури Іванівської середньої школі Кобеляцького району Полтавської області. У 1983 році повернулася на Черкащину, де спочатку працювала в середній школі № 28 м. Черкаси, а з 1987 року пройшла за конкурсом на посаду асистента кафедри українського мовознавства Черкаського державного педагогічного інституту. У 1990–1993 роках навчалася в аспірантурі в Інституті  мовознавства імені О. О. Потебні АН України, яку закінчила завчасно, успішно захистивши 30 червня 1993 року кандидатську дисертацію. Із 1993 по 2000 роки обіймала посади викладача, а згодом доцента кафедри українського мовознавства. У 2000–2003 роках навчалася в докторантурі Інституту української мови НАН України, після чого в 2004 році здобула науковий ступінь доктора філологічних наук. У 2006 році було присвоєно вчене звання професора кафедри українського мовознавства та обрано на посаду її завідувача. 

У колі наукових зацікавлень ювілярки  діалектологія, лінгвогеографія, діалектна лексикологія, фонетика, фонологія, проблеми етно- і глотогенезу, етнолінгвістика. Наслідком дослідницької та педагогічної діяльності стали монографії, навчально-методичні посібники із сучасної української
літературної мови та української діалектології, збірники діалектних текстів, електронні ресурси.

Пріоритетний напрям наукової діяльності – вивчення народного мовлення Середньої Наддніпрянщини, де Г. І. Мартинова за спеціально розробленою програмою обстежила 326 говірок, засвідчила зв’язне мовлення діалектоносіїв у вигляді фонозаписів, створила компакт-диски «Говірки Південної Київщини», «Говірки Західної Полтавщини», «Говірки Черкащини» до фонохрестоматії «Говірки Середньої Наддніпрянщини». Опублікувала близько 200 наукових і науково-методичних праць, лінгвістична глибинність яких та наукова новизна й оригінальність трактування є еталонним зразком для всіх, хто присвятив себе служінню Слову.

Висловлюємо щиру повагу, на яку заслуговують шляхетність і досвід Людини та Науковця. Нехай життя буде зіткане з усіх можливих благ, нехай щастя вирує барвами самої веселки, а зерно науки, засіяне Вами, проросте добірними плодами наукових здобутків і засвітиться в учнях новими відкриттями.
Нехай Ваша праця приносить користь рідному краю, а Ваш досвід і професіоналізм, величезний творчий та інтелектуальний потенціал у справі підготовки фахівців та виховання наукової еліти й надалі слугуватиме зміцненню нашої рідної України!

Із нагоди ювілею бажаю нових творчих злетів та перемог, реалізації найамбітніших планів, радості відкриттів і досягнень. Миру й благополуччя, Божого благословення на многії й благії літа!

З повагою – ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко