Патріоти з усієї країни та з-за кордону приїжджають у Канів до могили Тараса Шевченка 22 травня. Традиційно громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького теж проходить останнім шляхом Кобзаря в день перепоховання його праху на рідній українській землі — від Успенського собору до Чернечої гори. 

Звичайно, цьогоріч карантинні обмеження внесли свої корективи, тому, замість традиційного дійства, згадаємо події минулих років.

Традиційний мітинг на Чернечій горі був особливим у 2016 році. Боєць батальйону «Азов» Ілля Зелінський передав до музею Шевченківського національного заповідника символічну знахідку із зони АТО.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

У 2017 році цього дня на Тарасовій горі згадали ще багато пророчих Шевченкових слів. По-особливому зазвучали рядки його «Розритої могили» з вуст АТОвця-кіборга. Учасники ходи поклали квіти до Кобзаревої могили, помилувалися прекрасною українською природою, послухали твори Шевченка у виконанні мистецьких колективів Черкащини та оглянули виставку народних майстрів під Чернечою горою.

Учасниками заходу у 2018 році, як зазвичай, були представники влади, громадськості, митці, освітяни, представники політичних партій та інші патріоти й поціновувачі творчості Тараса Григоровича. Від Успенського собору, у якому відбувалася молебень, урочиста колона рушила до Чернечої гори. До могили Шевченка несли квіти, а над Дніпром і кручами звучали пісні на його слова у виконанні мистецьких колективів Черкащини.

У пам’ятній ході 2019 року разом із колективом ЧНУ йшла делегація Луцького національного технічного університету на чолі з ректором Петром Савчуком. Позаминулого року між закладами вищої освіти була підписана угода про співпрацю. Представники нашого університету також відвідали виставку «Образ і слово у вишивці». До проєкту Григорія Кисіля долучилася 71 вишивальниця з Полтавщини та Канівщини.

— Щороку долаю останній шлях Кобзаря, а впродовж останніх років це стало ще й університетською традицією. Сьогодні, хоч ми й не разом біля могили Тараса Шевченка, але ми любимо і шануємо Україну та нашого великого земляка. Ми вивчаємо його спадщину, виконуємо й передаємо наступним поколінням його заповіти, і робимо це за покликом душі. Згадуємо його і сьогодні. І 22 травня не є жалобним днем, це річниця повернення Кобзаря на рідну землю та день спогадів, — наголосив Олександр Черевко.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

 


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького