02 травня у Черкаському художньому музеї відбулось відкриття персональної виставки випускниці та аспірантки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, художниці Севастяни Федоренко «Vita — тональність».

Севастяна займається декоративним і абстрактним живописом, розписом кераміки й інтер’єру, вивчає історії мистецтва. Закінчила магістратуру на кафедрі образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва. З 2021 року Член Національної Спілки художників України.

— Навколишній світ складається з барв. Мислеобрази формують кольорові композиції, засновані на їх гармонійному поєднанні. Vita (життя) поєднує в собі численні переплетені лінії — шляхи життя. Одним із поглядів на життя є абстракція. Абстрактне сприйняття містить у собі гармонію окремих її складових. Життя й абстракція нероздільні, тому що абстракція всередині життя, вона є його частиною. Абстравітизм є частиною загальної цілісності Всесвіту, — переконана Севастяна Федоренко.
На виставці представлено 24 роботи художниці. Усі вони — потужний за емоційністю та насиченістю барв світ.

З нескінченої гами кольорів художниця обирає здебільшого яскраві та чисті. Вони дивовижним чином співіснують на полотнах художниці, не заважаючи, а навпаки: підсилюючи звучання один одного.

Про створення робіт вона розповідає:

— Я накреслюю життєствердні лінії. Час розбризкувати фарби й час складати з них образи, що ведуть до миру й гармонії. Створення нового — це і є життя. Різноманіття створеного складає багатозначне розуміння наповнення предмета. Абстракція, що веде до життєствердження, і є абстравітизм.

Така яскрава палітра — це настрій та емоції самої авторки, це палітра оптимізму. Світлі, теплі роботи Севастяни Федоренко змушують глядача задуматися та поміркувати над сенсом буття.

Виставка діє до 02 червня 2023 року.

Джерело: Черкаський художній музей