Ще вчора студенти, а сьогодні — випускники Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького 2021 року.

Для них роки під час навчання були часом розвитку, реалізації, формування себе як особистості, пошуків, кардинальних змін, нових знань, отримання досвіду. До «найкращих років» жоден не залишився байдужим. То що ж змінилося під час студентства і як на це повпливало навчання у ЧНУ, розповіла в інтерв'ю випускниця факультету обчислювальної техніки, інтелектуальних та управляючих систем Владислав Нікітюк. 

— Порівняй себе, випускника ЧНУ, із собою ж, абітурієнтом, який тільки-но дізнався, що вступив до університету. Які твої риси з часом змінилися? Які очікування виправдалися, а що виявилося ілюзією?

— Я-абітурієнт і я-випускник — це зовсім дві різні людини. Перший не знає, що його очікує, ким він буде в майбутньому, а другий вже тямить, що таке безсонні ночі, має чіткий шлях для подальшого розвитку та визначене коло людей-однодумців. Основна ілюзія — університет створить із тебе професіонала, дасть роботу, кар'єру тощо. 

Заклад допомагає зрозуміти, як треба вчитись, щоб самому зробити із себе гарного спеціаліста. Університет надає хорошу базу, а далі все залежить від тебе.

— Опиши свій професійний шлях. Чи продовжуєш ти рухатися в тому напрямку, який планував на початку першого курсу?

— Слід сказати, що до університету я взагалі не був пов'язаний із програмуванням. Я вирішив піти на цю спеціальність, бо знав математику. На перших двох курсах я намагався непогано навчатись, паралельно із цим брав участь в олімпіадному програмуванні. Літом перед третім курсом я пішов на інтернатуру до компанії «Interlink», після закінчення якої я почав співпрацю з компанією. Влітку перед четвертим курсом я почав працювати в голландській компанії (дякую знанню англійської), і зараз продовжую себе розвивати в компанії. 

З урахуванням того, що на першому курсі я і гадки не мав, що мені потрібно робити, все змінилось досить сильно, адже зараз я маю досить чіткий план дій на своє майбутнє.

— Де ти зараз працюєш? Які професійні навички, що ти отримав під час навчання, тобі знадобилися?

— Зараз я співпрацюю із голландською компанією «Blanco Fintech» на позиції Frontend Developer. Однією з головних навичок, якій університет мене навчив, є адаптація. Я не прив'язуюсь до технології, з якою працюю. Звісно, є улюблена, ту, яку я знаю найкраще з інших, але якщо завтра мені скажуть кардинально змінити технологію — це не буде для мене проблемою. Бо досвід використання багатьох інструментів у мене вже є, а страху повністю змінити свою роботу — немає.

— Твої найбільші здобутки під час студентських років.

— Сюди можна вписати наукові публікації (сумарно близько семи) та непогані досягнення в олімпіадному програмуванні.

— На твою думку, викладач може стати справжнім другом? 

— Звичайно. Більшість з них намагаються це зробити. З одним із викладачів ми вже два роки працюємо над дослідженням та не збираємось зупинятися на досягнутому.

— Чи продовжиш ти спілкування з одногрупниками після завершення навчання? 

— Так, продовжу. Я сформував навколо себе таке коло друзів, які допомагають розвиватись мені та яким зможу допомагати в реалізації я.

— Твій найяскравіший/найкумедніший спогад зі студентського життя?

— Протягом 3-4 курсів я значну частину уваги приділяв роботі, тому на університетські активності часу не вистачало. Більшість моїх яскравих спогадів стосуються перших двох років навчання. Одним із таких є поїздка в місто Дніпро на олімпіаду з програмування.

— Якби ти мав можливість повернутися в минуле, то що ти змінив би?

— Я витратив би більше часу на навчання саме в тому напрямку, у якому працюю зараз.

Але на помилках ми навчаємось, тому це також цінний досвід, який допоможе робити більш розумні рішення в майбутньому.

— Твій меседж першокурсникам.

— Не бійтесь вивчати щось нове. Не будьте тими, хто пливе по течії, змінюйте напрям води самотужки. Також будьте собою.

БЛІЦОПИТУВАННЯ

— Студентські роки – найкращі роки. Погоджуєшся з цим твердженням?

— Так, погоджуюсь. Вони із підлітка роблять дорослу людину.

— Пора студентства – це … 

— Дедлайни, відповідальність і челенджі.

— Якби у книги був сюжет твого життя (твоїх студентських років), то яку назву мала б книга?

— «Як робити все в останній момент»

П’ять слів, з якими в тебе асоціюється Черкаський національний університет? 

— Конференції, знайомства, екзамени, лекції, схеми.

— Улюблений афоризм (твоє кредо). 

— «Вік живи, вік учись».

— Твій найбільший страх. 

— Не залишити після себе помітного сліду в історії.

— Твоя найсміливіша мрія. 

— Створити додаток, яким буде користуватись увесь світ.

— Що треба робити, аби бути щасливою людиною? 

— Потрібно займатись улюбленою справою.

Бажаємо успіху Владиславу і сподіваємося, що розмова буде корисна і для «студентів-початківців» Черкаського національного університету!

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Фото з особистого архіву Владислава Нікітюка