Для майбутніх істориків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького провели зустріч з активним учасником Майдану Романом Орищенком. Роман — випускник навчально-наукового інституту історії та філософії. На момент розгортання подій 2014 року він працював у Києві.
Роман Орищенко з перших днів Євромайдану став активним учасником революції. Під час зустрічі він розповів про організацію Майдану.

За словами Романа, саме під час революційних подій, коли беркутівці починали бити беззахисних студентів, виникло рішення створити «Самооборону». Ініціатором руху виступив Андрій Парубій. Він зорганізував протестувальників у єдину силу, яка могла б захищати активістів. Роман Орищенко став одним із засновників руху, активним його учасником.

— «Самооборона» була створена, як система захисту протестувальників. Основна мета — захист майданівців від бійців «Беркуту». Не всі бажали приєднуватись, дехто просто не витримував натиску і страху перед кулями. До руху приєднувались ті, хто готові були до боротьби, — згадує він.
Роман Орищенко як випускник інституту історії провів паралелі між подіями 2014 року та Української національної революції, яка відбулася сто років тому, коротко схарактеризувати особливості сучасної нам революції.

Наразі Роман навчається на кафедрі військової підготовки в Черкаському національному. Каже, що вирішив отримати освіту військового, щоб продовжити боротьбу за незалежність України на сході. За словами Романа Орищенка, підготовку студентів в університеті здійснюють на достатньо високому рівні. На курсі навчаються як новачки, так і вже досвідчені військові:

— Це великий плюс, адже можна порівняти теорію з тим, як усе відбувається в реальному житті. Викладачі кафедри розповідають цікаві та важливі речі, необхідні для професійного військового.

Обирати професію військового, стверджує Роман, повинні ті, хто готові до самопожертви, готові захищати честь та незалежність країни, боротись разом проти спільного ворога.

Нагадаємо, університетська громада в ці дні згадує Героїв Небесної Сотні. Упродовж тижня в університеті організовані тематичні книжкові виставки, трансляція відеоматеріалів, зустрічі з очевидцями та учасниками подій Майдану.


 

Прес-служба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького