bgb
 
 
 
 
 

Випускник Черкаського  національного університету імені Богдана Хмельницького Михайло Якунін 82 рази безплатно здав плазму крові.

Історію 23-річного донора з Черкас підготували до Всесвітнього дня донора крові журналісти «Суспільного».

 

Черкасець Михайло Якунін у 23 роки має звання "Почесний донор України". У Центр донорства крові вперше прийшов чотири роки тому, бувши ще студентом ННІ фізичної культури, спорту та здоров’я.

Нині на його рахунку 82 безоплатні донації плазми.

Для Михайла Якуніна Центр донорства крові — як другий дім. Він знає кожен кабінет і процедуру, бо буває там що два тижні:

«У мене вже все це на автоматизмі — умовний рефлекс вже випрацювався. Я вже знаю: що, куди і як. Не задумуюся вже що робити, чи яка почерговість».

У 23 роки черкасець зі статусом «Почесний донор України» — має посвідчення і списану книжку з донаціями.

«Є дата, тобто вказується безоплатно чи платно, яка кількість мілілітрів, де це було зроблено і підпис лікаря. Така книжечка у мене вже друга. І вона вже закінчилася», — розповів Михайло Якунін.

У Центр донорства крові вперше прийшов чотири роки тому. Нині на його рахунку 82 донації плазми:

«Я займався професійним спортом, коли мене запросили, як одного зі спортсменів Федерації легкої атлетики. І я з цікавості пішов. Тоді здав безоплатно і по цей день, так би мовити, за традицією, продовжую. Були періоди, коли я зробив за рік практично максимум. Я здавав максимальну кількість саме плазми крові — це 26 разів. Проте робив спеціально перерву у два місяці. Бо треба було відпочити, і щоб у мене руки позаживали від кількості проколів від голок».

З його слів, до частих донацій організм звик.

«На наступний день я себе найкраще почуваю. А коли займаюсь якимось спортом, наприклад, вибігаю на пробіжку або роблю силові навантаження, то в мене наче енергії більше стає», — поділився черкасець.

Таких безоплатних донорів, як Михайло, сюди приходять до 150 щомісяця. Розповіла заступниця директора з якості донорства крові Тетяна Портянко:

«Нині в нас 38 почесних донорів, і з них на двох направили подання на "Заслужених донорів України". Почесні донори — це ті донори, які безоплатно здали 40 разів компоненти: еритроцити, тромбоцити, цільну кров і, щоб було 60 донацій плазми. А заслужені — це коли здали 100 разів безоплатно кров і 120 разів безоплатно плазму».

Михайло звання «Заслуженого донора» готується отримати. Утім, для нього це не головне. Бо важливість справи розуміє як лікар. Він працює фізичним терапевтом.

«У мене неврологічний напрямок, тобто це отримані черепно-мозкові травми, та коли люди після інсульту як ішемічного, так і геморагічного. Але бувають і інші випадки, наприклад, травматична ампутації чи ендопротезування. Також я складаю план фізичної реабілітації», — розповів Михайло Якунін.

Деякі пацієнти на його захоплення реагують по-різному:

«З останнього, що мені казали: як ти оце такий худий, малий, де в тебе скільки крові береться. На такі цитати просто посміхаюся. А що я скажу ще, не буду ж всім показувати посвідчення "Почесного донора"».

Для пацієнта Артема такий лікар приклад, бо ж і сам кров здає кожні три місяці.

«Як то кажуть — молодий організм, то кров відновлюється. Я вважаю, що він правильно робить, що здає кров», — пацієнт Артем Михайлишин.

Тим же, хто тільки наважується здійснити донацію, Михайло Якунін радить бодай спробувати:

«Є такі люди, які не знають, яка в них група крові. Здавати не страшно, я скажу як людина, яка боялася навіть, коли з пальця брали. Коли в мене брали кров, то я втрачав свідомість. І це не в дитячому віці, а в підлітковому. І одна із моїх перших донацій сталася саме через цікавість».

Нагадаємо, 14 червня у світі відзначають День донора. Його заснували Всесвітня організація охорони здоров’я і Червоний Хрест у день народження Карла Ландштейнера — австрійського лікаря, який дослідив та відкрив групи крові.

Джерело: «Суспільне»