У Черкасах показали емоційну виставу «Оскар і Рожева пані». До міста її привезла відома акторка Ірма Вітовська. Нині «Оскар і Рожеву пані» показують у різних містах країни, як благодійну виставу, що привертає увагу до паліативної допомоги.

У Черкасах ця вистава не лишила байдужим жодного глядача. Разом із героями вистави та залом плакали та сміялися і викладачі та студенти Черкаського національного.

Театральний арт-проект «Оскар і Рожева пані» створений за мотивами однойменного твору відомого письменника Еріка-Еммануеля Шмітта. На сцені — неймовірна історія про невиліковно хворого хлопчика Оскара. Головна мета арт-проекту — не просто викликати емоції у глядача, а зібрати кошти на паліативну допомогу дітям та привернути увагу суспільства до цієї проблеми. Так про виставу розповідає сама Ірма Вітовська та режисер Ростислав Держипільський.

— За півроку існування проекту нам вдалося зібрати понад 600 тисяч гривень, — розповідає Ростислав Держипільський. — Це кошти, які підуть на потреби виїзних бригад паліативної допомоги та на паліативні центри. Приємно, що наш арт-проект, який мав благодійну мету, сьогодні отримує ще й визнання як мистецький продукт. Упродовж останнього місяця проект «Оскар і Рожева пані» отримав три престижні премії. Зокрема, тиждень тому був відзначений на «Київській пекторалі» як подія року.

Актори розповідають, що після їхньої вистави у багатьох містах відкриваються центри з паліативної допомоги. Це приклад того, говорять вони, як театр може підіймати важливі проблеми. Тож актори сподіваються, що і в Черкасах буде створений такий центр.

— Паліативна допомога взагалі не існує в Україні як система. Це й стало покликом до створення проекту, — додає Ірма Вітовська. — Якщо суспільство хоч трохи знає, що таке хоспісна допомога, то про паліативну — мало відомо. А в нас сімдесят тисяч таких дітей, і щороку з них помирає вісімнадцять тисяч. І я вважаю, що кожна смерть такої дитини — це наша поразка.

Щоправда, Черкаси відзначилися тим, що на благодійну виставу лишилося непроданими чимало квитків, тож у залі було багато порожніх місць. Ірма Вітовська припускає, що, можливо, причина в тому, що вистава надто сумна.

— Нас збентежило, що в Черкасах нас мало знають, адже в кожному місті був аншлаг. Мабуть, тема дуже сумна. Але треба вчитися дивитися правді в очі, — наголошує Ірма Вітовська. — Бо такі невиліковно хворі діти напевно є і в Черкасах. Тому в створенні паліативної допомоги повинна спрацювати і місцева влада, і медики, і громадськість. Останні дні таких дітей потрібно робити яскравими та безболісними. І це, я вважаю, обов’язок кожного.

Водночас ті, хто прийшов, не лишилися байдужими. Після вистави кожен міг залишити кошти у благодійній скриньці. Зібрати вдалося майже 7 тисяч гривень, не рахуючи коштів від продажу квитків. Та порівняно з іншими містами, це одна з найменших сум. Так, наприклад, у Кіровограді зібрали понад 8 тисяч, у Харкові — 27 тисяч.

Після Черкас актори помандрують до Полтави та Кременчука. Та організатори обіцяють завітати до Черкас повторно і сподіваються, що наступного разу на перегляд прийде значно більше черкащан.

Джерело: Про все