Серед розмаїття цікавих наукових заходів, які проводились професорсько-викладацьким складом Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького впродовж Тижня науки, традиційним є міжнародний круглий стіл «Наука та інноватика — вітчизняний і світовий досвід». Уже вп’яте ця наукова подія об’єднує як досвідчених, так і молодих дослідників Черкаського національного у бажанні презентувати та обговорити результати власних наукових пошуків.

Зі словами привітання до учасників заходу звернулися проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко і голова ради молодих вчених ЧНУ, доктор економічних наук, професор Наталія Зачосова. Упродовж двох годин тривали дискусії учасників на теми, що стосувались актуальних проблем освіти та науки. Серед спікерів на пленарному засіданні були непересічні та цікаві особистості, фахівці у різних професійних і наукових площинах: Сергій Корновенко, доктор історичних наук, професор, Борис Мінаєв, доктор хімічних наук, професор, Олена Герасименко, кандидат економічних наук, провідний менеджер з управління ризиками згідно з міжнародним стандартом ISO 31000, Олег Тараненко, кандидат історичних наук, Максим Щербаков, фахівець навчально-наукового центру зовнішніх і міжнародних зв’язків ЧНУ, Олександр Панченко, старший лаборант навчально-наукової лабораторії квантової хімії ЧНУ. Від них присутні дізналися про міжнародні академічні програми для українських студентів і науковців, про проблеми дотримання норм академічної доброчесності та боротьби з плагіатом, про особливості проведення експерименту з присудження ступеня доктора філософії в Україні, про концептуальні засади інтеграції ризикоорієнтованого підходу у процесі забезпечення економічної безпеки підприємства та про останні досягнення у царині органічних світловипромінюючих діодів із затриманою флуоресценцією.

Цьогоріч матеріали для участі у круглому столі представили півсотні учасників із 14 закладів вищої та середньої освіти України та зарубіжжя. Активну участь в організації наукового заходу взяли науковці із Республіки Білорусь, Азербайджану, Швеції. Серед вітчизняних ЗВО-учасників — Київський національний лінгвістичний університет, Київський національний університет технологій та дизайну, Черкаський державний технологічний університет, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Національний авіаційний університет, Інститут проблем ринку й економіко-екологічних досліджень Національної Академії наук України. Географію учасників розширили представники Драбівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. С.В. Васильченка-гімназія» Драбівської районної ради, Київського професійно-педагогічного коледжу імені Антона Макаренка, Рогатинського державного аграрного коледжу. Тематичними напрямами наукових досліджень учасників поміж інших стали проблеми фінансової підтримки провідних університетів США та України, формування соціокультурної компетентності як фактору розвитку гуманітарної культури майбутнього фахівця з управління в соціокультурній сфері, проблеми освітньої і наукової підготовки фахівців з управління фінансово-економічною безпекою, питання імплементації європейського освітянського досвіду в процес побудови модерних управлінських механізмів вітчизняних ЗВО, основні аспекти дистанційної освіти для залучення сучасної молоді до самостійних наукових досліджень.

Організатори заходу відзначають, що з кожним роком коло осіб, зацікавлених у вирішенні проблем у науковій і освітніх сферах шляхом їх інноваційних перетворень, розширюється. Адже у стінах Черкаського національного університету завжди раді тим, хто прагне розпочати свій шлях до підкорення наукових вершин або представити науковій громаді результати власних дослідницьких напрацювань.

 

Наталія Зачосова, голова ради молодих вчених