У рамках програми Всеукраїнських Сковородинських навчань «Пізнай себе», що охопила багато навчальних закладів України, зокрема Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, відбулася презентація книги директора Черкаської обласної телерадіокомпанії «Рось», заслуженого журналіста України, кандидата політичних наук Михайла Калініченка.

Поетична збірка «Виображення» розповідає про мандрівного філософа, українського просвітителя-гуманіста, поета, педагога та перекладача, великого інтелектуала світового рівня Григорія Савовича Сковороду.

Привітали автора ректор університету Олександр Черевко, заступник голови Черкаської обласної ради Вадим Гайович, а також журналісти, політики, видавці, художники, представники профспілок, науковці та студенти ЧНУ.

Учасники заходу мали змогу не тільки дізнатись цікаві подробиці з життя великого українського мислителя, а й намагатися знайти застосування його філософії у сучасному житті.

— Повертайтесь до Григорія Сковороди, і ви знайдете багато істин. Сковорода — той імпульс, що підштовхує до вершин, — закликав автор поеми.
Автором піднятий цілий пласт досліджень про життя й творчість носія української національної ідентичності — Григорія Сковороди. Завідувач кафедри української літератури та компаративістики Володимир Поліщук зазначив:

— Багато можна Збагнути через образ, постать, ідеї Григорія Савовича. Щодо самої книжки та автора скажу, що на його прикладі можна продемонструвати силу захоплення творчістю великого мислителя. Світ не спіймав Григорія Сковороди. Але Михайло Михайлович «упійманий» Сковородою.

Гості висловили Михайлу Михайловичу подяку за культурно-просвітницьку роботу та послухали уривки його поетичного твору.
Небайдужими лишились і студенти, що відвідали захід. Зокрема своїми враженнями поділилась Юлія Андрущенко (ННІ Іноземних мов, група 2-А(62)):
— Михайло Калініченко відкрив Григорія Сковороду з цікавої сторони. Він показав, як жага до знань привела Григорія Савовича до успіху не тільки на Батьківщині, а й за кордоном. Також цікаво було познайомитись із уривками творів, які описували талановитого творця.

Наприкінці заходу гості мали змогу особисто поспілкуватись із Михайлом Калініченком та отримати поетичну збірку з автографом.



Горобець Анна, студентка 2-Р ННІ української філології та соціальних комунікацій