Черкаська обласна організація Національної спілки письменників України відсвяткувала своє 50-річчя. Ця творча структура репрезентована відомими майстрами слова Шевченкового краю.

Серед них — багато випускників та викладачів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Очолює обласну письменницьку організацію професор ЧНУ, завідувач кафедри української літератури і компаративістики, відомий літературознавець Володимир Поліщук.

Вітаючи спілчан зі святом, він коротко розповів про історію організації, яка розпочалася 50 років тому у листопаді. Усього за ці роки в письменницькій організації перебували 82 письменники, зараз у ній — 47 письменників.

Володимир Трохимович згадав відомих членів спілки, серед яких — лауреат літературної премії імені Т. Шевченка Василь Захарченко, заслужені діячі мистецтв Микола Негода і Сергій Носань, лауреат премії імені Г. Сковороди Григорій Білоус, відомі поетеси Людмила Тараненко, Наталка Віргуш, Валентина Коваленко, Валентина Кузьменко, талановиті прозаїки Станіслав Стеценко і Світлана Веренич, дитяча письменниця Майя Фролова, гуморист Костянтин Світличний, поет і перекладач Валерій Кикоть, літературознавець Василь Пахаренко, який написав 10 підручників з української літератури для школярів різних класів.

Очільник спілки зауважив, що майже половина з усіх членів обласної організації, починаючи з 1972 року — випускники Черкаського національного. Здебільшого це вчителі та науковці, серед нинішніх членів обласної письменницької організації — чотири доктори і 6 кандидатів наук.

Привітати письменників Черкащини зібралися почесні гості — народний депутат України Віталій Войцехівський, представники обласної військової адміністрації, обласної та міської рад, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, очільник Федерації профспілок Петро Шевченко та керівники галузевих профспілок, творчих спілок, бібліотекарі, музейники, освітяни, друзі та партнери письменницької спільноти.

Високі відзнаки і нагороди отримали багато спілчан. Серед них — і науковці ЧНУ: Василь Пахаренко, Ганна Клименко-Синьоок, Володимир Поліщук.

Від Черкаського національного університету спілчан привітав перший проректор Василь Мойсієнко:

— Наш заклад співпрацює зі Спілкою письменників із дня заснування. Тому сьогодні ми згадуємо своїх випускників, які продовжують нести творче слово, навчати молодь. Серед спілчан — одні з найкращих педагогів області. Дякую їм за формування творчої еліти України, за те, що вони в перших рядах борців за волю і свободу нашої держави.

Василь Миколайович вручив голові Володимиру Поліщуку подяку та оголосив, що всіх членів спілки, які працюють в університеті, ректор преміював.

Своєю чергою очільник обласної організації Національної спілки письменників вручив університету грамоту та подякував за співпрацю.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького