Делегація Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького взяла участь у робочій нараді, проведеній Черкаською обласною державною адміністрацією поблизу села Трахтемирова, що на Канівщині. До заходу активно долучилися дирекція Трахтемирівського державного історико-культурного заповідника та священики Черкаської єпархії Української православної церкви Київського патріархату.

Захід розпочався з освячення православного козацького хреста, щойно встановленого на околиці села. Чин освячення здійснив митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан. Козацький хрест покликаний нагадувати всім, яке це насправді знаменне місце для кожного українця. Адже поруч знаходиться історичне кладовище, найдавніші відомі поховання на якому датовані ХVII століттям. Проте час невблаганний. Не маючи багато років поспіль належної опіки від держави, перебуваючи поза увагою громадськості, ця територія дотепер перебувала в запустінні.

Нагадаємо, що протягом століть Трахтемирів багато разів змінював свій статус — він неодноразово був то містечком, то селом, а кілька разів узагалі занепадав. Колись до велелюдного Трахтемирова належали поселення Заруб (місто Зарубинці) та Монастирок, які з середини ХХ століття затоплені Канівським водосховищем. Тут знаходилася найважливіша святиня — Зарубинецький монастир, який згадують ще в давніх літописах під 1096 та 1168 роками. У козацькі часи Трахтемирів — це гетьманська резиденція, з якою пов’язано багато історичних подій (окремі з них є легендами), а також козацький шпиталь. Сьогодні ж у селі мешкає менше, ніж 10 людей. Зрозуміло, що «вимираючий» статус поселення не додає оптимізму щодо поновлення історичної пам’яті про козацьку славу.

У наш непростий час, коли новітня російська агресія помітно посилила виклики національній безпеці України, очевидним є завдання спільними зусиллями змінювати ситуацію на краще. Про найближчі перспективи відродження козацької святині говорили голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко, його перший заступник Віталій Коваль, директор Трахтемирівського державного історико-культурного заповідника Тарас Теліженко, його заступниця Ірина Воропай. Усі присутні були одностайними в тому, що любов до України, пам’ять про її героїчну минувшину, духовна й історична відповідальність перед сучасниками та нащадками мають спонукати до конкретних конструктивних дій.

У цьому відношенні ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко та увесь колектив навчального закладу займають послідовну й виважену позицію. Обласна влада, керівництво Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» та науковці об’єднали свої зусилля для ефективного вирішення проблеми збереження історичних пам’яток. Цьому питанню було присвячено міжнародну науково-практичну конференцію «Трахтемирів: історія та сучасність», проведену днями на базі університету. Викладачі та студенти університету долучаються до важливої справи не лише словом, а й ділом. Користуючись нагодою перебування на території козацького кладовища, разом з іншими учасниками наради впорядкували один із його закутків. Очевидно, що найближчим часом ці роботи мають помітно активізуватися.

 

Професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Юрій Присяжнюк