В Україні 17 травня вшановують пам’ять жертв політичних репресій, а 18 травня — жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування... «Великий терор» — масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 роках з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства», — йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам’яті.

За даними Інституту, у період «Великого терору» на території тодішньої УРСР було засуджено 198918 людей, із яких близько двох третин — до розстрілу, решта були відправлені до в’язниць і таборів.

Щорічно 18 травня в Україні згадують трагічні події 1944 року, коли корінний кримськотатарський народ радянська влада вислала за межі півострова до Центральної Азії. Всього були депортовані понад 180 тисяч людей. В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом.

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького щороку приєднується до вшанування пам'яті жертв кримськотатарського народу різноманітними заходами. Крім того, науковці та студенти ННІ міжнародних відносин, історії та філософії постійно проводять дослідження та наукові пошуки з цієї теми. Україна пам’ятає!

 

 

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії