30 березня учні Черкаського гуманітарно-правового ліцею під керівництвом вчителя історії, випускника ННІ історії і філософії, а нині аспіранта Карабіна О. стали гостями викладачів і студентів інституту. У ліцеї запроваджено поглиблене вивчення таких предметів, як англійська мова, історія, правознавство і тому колектив інституту в межах заходів тижня відкритих занять «Стань студентом ННІ історії і філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького на один день» запропонував школярам насичену програму.

Знайомство почалось зустріччю з директором ННІ історії і філософії професором Наталією Земзюліною, яка розповіла учням і вчителям про особливість вступної кампанії 2018 року, спеціальності та спеціалізації інституту, можливості стажування та здобуття подвійного диплому (за програмою студентської мобільності в Європі), співпрацю з іноземними університетами-партнерами.

Учні відвідали лекцію, яку прочитала професор Оксана Драч студентам 1 курсу спеціальності «міжнародні відносини» з курсу «Історія та культура України» та тему «Освіта України в ХVІ-ХVІІ ст.».

Послухати та оцінити рівень самих студентів-істориків учні змогли на засіданні студентської проблемної групи «Актуальні питання світових війн», керівники якої доценти Олександр Овчаренко та Олена Сухушина. Студенти обговорювали тему «Міжнародні відносини в Європі напередодні Першої світової війни».

Доцент кафедри археології і спеціальних галузей історичної науки Олена Абразумова гостинно запросила учнів до археологічного музею ННІ історії та філософії й ознайомила з його експонатами.

Ліцеїсти також відвідали кафедру військової підготовки ЧНУ ім. Б. Хмельницького. Інна Виноградова та Віталій Каракай поділились враженнями від процесу і форм навчання та провели екскурсію військовими кабінетами.

Після трьох годин спілкування зі колективом інституту школярі стали майже студентами, трохи втомилися і тому із задоволенням попили каву і чай в кафе «Затишок».

Інтелектуально-розважальною частиною прийому гостей стала їх участь у грі-реваншу між студентами 1 курсу «Історичне лото», організованої членами студради ННІ історії і філософії Русланом Травкіним і Андрієм Ціко Учні стали активними вболівальниками та учасниками гри.

Викликала зацікавленість школярів бесіда доцента кафедри філософії і релігієзнавства Оксани Пушонкової щодо безкоштовних соціологічних студій «Школа інтерв’юерів». Вони ознайомились із різними платформами цього проекту.

Учні та Олександр Карабін висловили подяку за насичену програму зустрічі, побажали колективу ННІ історії і філософії успіхів і зазначили, що мріють поповнити ряди студентської родини Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького.

 

Олена Сухушина — заступник директора з виховної роботи ННІ історії і філософії