В Україні 22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького вшановує память жертв Другої світової війни. 

22 червня 1941 року війська Німеччини напали на територію колишнього СРСР. Указом Президента від 17 листопада 2000 року № 1245 цю дату проголошено Днем скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні. Відтоді українці щорічно вшановують пам'ять загиблих під час цих трагічних подій.

— 22 червня — це трагічний день в історії українського народу, колишніх країн Радянського Союзу та загалом усього світу, — зазначив ректор ЧНУ Олександр Черевко. — Сьогодні ми котре згадуємо ті події, переосмислюємо та намагаємося робити все, аби не допустити повторення повномасштабної війни. Сприймаємо цей день і через призму особистого, адже події Другої світової війни торкнулися майже кожної української родини. Страшна сторінка історії перегорнута, але в світі ще не стало спокійно. Зважаючи на це, зараз нам як ніколи треба бути єдиними, прагнути до миру, дбати про свою незалежність та відновлювати обороноздатність України.

Я схиляю голову перед всіма воїнами, які полягли на фронтах війни — і за перемогу, і за нашу незалежність. Зичу здоров’я і довголіття ветеранам, миру й процвітання Україні!


 Довідка. 22 червня 1941 року, попри таємну угоду про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю між Німеччиною і СРСР, нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років, як складова, але основна частина Другої світової війни.

Німецько-радянська війна тривала від 22 червня 1941 року до 8 травня 1945 року. Її бої стали одними з наймасштабніших у воєнній історії XX століття.

Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу, людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла як від нацистської агресії, так і від комуністичного режиму. Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, а на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 із 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту.

Слід зазначити, що Україна, не тільки серед колишніх радянських республік, а й з усіх країн світу, зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення — близько 5 млн, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратили притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Німецько-радянська війна показала українцям руйнівну силу обох тоталітарних режимів. Усім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України — Голокост, розстріли мирного населення, створення таборів смерті, спалення сіл. Не менш жорстокими були злочини і комуністичного режиму: розстріли політичних в'язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року, підрив Дніпрогесу, депортація кримських татар, примусове виселення автохтонних українців з їх етнічних земель.

Цього дня вшановується пам’ять усіх, чиє життя покалічила і зруйнувала та страшна війна.

Ознайомитися детальніше з наслідками Другої світової війни можна, переглянувши інфографіки УІНП.

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Укрінформ

Український інститут національної пам'яті