В ННІ іноземних мов Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбувся офлайн одноденний семінар з підвищення кваліфікації для вчителів і викладачів німецької мови на тему «Erinnerungskultur in Deutschland und in der Ukraine: historische und kulturelle Aspekte» / «Культура памʼяті в Німеччині та Україні: історичні та культурні аспекти».

Семінар було проведено у кооперації між кафедрою німецької філології ННІ іноземних мов, з одного боку, і німецькою організацією dAch (Берлін), з іншого. Координаторкою проведення семінару стала доцентка кафедри німецької філології Вероніка Ганєчко.

Учасники семінару прослухали доповіді на різні теми, які стосуються особливостей культури памʼяті, що сформувалися в Німеччині і Україні. Доповідачка доцентка Вероніка Ганєчко підготувала доповідь про роботу організації dAch щодо розповсюдження ідей відкритого суспільства і культури памʼяті, а також про саме поняття «культура памʼяті», його форми, види і найважливіші місця культури памʼяті в Берліні. Доцентка Людмила Швидка розповіла про історію Німеччини після завершення Другої світової війни і до нашого часу. Окремі доповіді стосувалися конкретних місць культури памʼяті в Німеччині: про Музей Карлсхорст і його історію, про Рейхстаг. Доцентка Леся Овсієнко присвятила свій виступ Берлінській стіні, історії її створення і долям окремих людей, життя яких вона трагічним чином змінила. Студенти-магістранти розповіли про висвітлення подій війни в Україні в німецькій пресі.

Після виступів доповідачів учасники семінару відвідали «Музей українського рушника», який працює на базі університету. Директорка музею професорка Наталія Ярмоленко розповіла про символіку традиційних українських рушників і їхнє особливе значення як важливої складової культурної памʼяті України.

По завершенню роботи учасники семінару, серед яких були викладачі університету, вчителі черкаських середніх шкіл, студенти, висловили свої враження і загалом позитивно оцінили його проведення. Усі учасники семінару отримали сертифікати обсягом 9 годин/0,3 ЄКТС.

Учасники й організатори семінару дякують організації dAch за підтримку проведення цього освітньо-культурного заходу, що є надзвичайно важливим в умовах воєнного стану і є виявом солідарності Німеччини з Україною.

Найглибші слова подяки учасники семінару висловлюють силам оборони України за те, що попри 4 повітряні тривоги у день проведення заходу, він відбувся, освітня галузь в Україні продовжує свою роботу, а вчителі і викладачі навчають школярів і студентів.

ННІ іноземних мов