Колектив Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького зібрався 23 лютого 2024 року на мітинг-реквієм

Студенти, викладачі, працівники університету та гості вшанували пам’ять загиблих у російсько-українській війні та підбили підсумки акції «24 гривні на перемогу» .

За 10 років російсько-української війни своє життя поклали 28 студентів і випускників Черкаського національного. Університетська спільнота згадала їхні імена та вшанувала хвилиною мовчання. Біля стели пам’яті, облаштованої в навчальному корпусі №1 університету, студентська рада запалила лампадки пам’яті.

— Сьогодні до 10 річниці російсько-української війни та до 2 річниці повномасштабного вторгнення проводимо мітинг-реквієм. Згадуємо полеглих випускників і студентів Черкаського національного університету. Цвіт нації, який міг би розбудовувати Україну, жити довге і щасливе життя. Але його забрала війна з росією, яка триває вже десять, хоча насправді — чотириста років.

Університет ніколи не був осторонь подій, які відбуваються в Україні. У 2015 ми у відповідь на російське вторгнення створили військову кафедру. Її гасло — «Навчаємося, щоб захищати». Замість трояндових клумб перед університетом зробили плац, де навчали майбутніх офіцерів.

24 лютого 2022 року моя команда, колектив були на робочих місцях Всі організувалися і почали допомагати своїй країні. І робимо це досьогодні.

Понад 3 мільйони 240 тисяч гривень закумулювали і передали фронту.

Тримаємо зв’язок із захисниками, серед яких багато наших випускників і студентів. Робимо все, щоб вони повернулися живими. Важлива кожна гривня, кожна ініціатива, бо наш обов’язок — допомагати захисникам. Їм зараз найскладніше, і вони платять найвищу ціну за свою країну. За прекрасну і щедру землю, на яку зазіхає загарбник. І головне — за її волелюбних, патріотичних людей. Зерна національної свідомості, засіяні українськими патріотами ХХ століття, дисидентами, політв‘язнями тоталітарного режиму, учасниками двох українських революцій, не пропали марно. Виросло нове покоління українців, які не хочуть жити під імперіями. Вони обрали свободу, європейські цінності. Але за них треба боротися. А заразом захищати увесь цивілізований світ від наступу вісі зла.

Дякую захисникам за те, що відстоюють наші права і просто дають нам право жити. Дякую своєму колективу за здатність робити добро. Вдячний талановитій молоді — студраді, колективу «Voices» — за активну життєву позицію, за те, що надихають і допомагають нам зберегти ментальне здоровְ’я.

Вірю в Україну і в її перемогу! — звернувся до присутніх ректор, Олександр Черевко.

Емоції й почуття присутніх підсилили учасники гурту «Voices» , у виконанні яких прозвучали музичні композиції «Лють» та «Одне велике серце».

Свою біль і лють громада університету щодня перетворює на донати.

— 1 лютого студентська рада університету оголосила збір «24 гривні на перемогу». За 23 дні спільними зусиллями вдалося зібрати 102 230 грн. Ці кошти вже перераховані військовим і працюють на перемогу. Ми продовжуємо збір, бо ми українці! Вони воюють — ми допомагаємо! — каже Каріна Вовченко, голова студентської ради університету.

Зі словами подяки звернувся до присутніх Борислав Головко, учасник антитерористичної операції, військовий розвідник від початку повномасштабного вторгнення, а нині комісований через поранення, отримане під Бахмутом.  

До мітингу долучилися рідні загиблих випускників. 

Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького
Фото: Ірина Березенко, студентка 2-PR-курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій
Вікторія Бондаренко, студентка 2-Ж курсу ННІ української філології та соціальних комунікацій

Більше пропонуємо переглянути на ТРК «Ільдана»