На базі ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відбулося підбиття підсумків II етапу VII обласного та Х міського конкурсу учнівських наукових робіт з історії «Юні історики Черкащини» на тему: «Людина, громадянин, патріот: портрети сучасних українців», серія: «Українці у війні: героїчне повсякдення».

Цьогорічний конкурс був присвячений співвітчизникам, які зробили й роблять свій внесок у Перемогу України в російсько-українській війні: воїнам, волонтерам, громадським, політичним та культурним діячам, дипломатам, цивільним громадянам, що перебувають в тилу і на тимчасово окупованих територіях, вимушеним переселенцям, біженцям.
Модератором заходу була директорка ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, докторка історичних наук, професорка Наталка Земзюліна. Вона привітала вчителів та учнів учасників II етапу Конкурсу, оголосила програму заходів.

Особливою гостею заходу була директорка Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», докторка історичних наук, професорка Алла Киридон. Вона наголосила на необхідності осмислення досвіду війни, подякувала вчителям і учням за їхню активну позицію. Представила, підготовлене до роковин широкомасштабного вторгнення колективом авторів Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво», видання «Герої України. Російсько-українська війна». Часточку нашої данини захисникам Вітчизни, всім, хто пожертвував життям за наше майбутнє.

Також запросили на захід голову студентської ради ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, студента 3 курсу, волонтера Андрія Косова. Він розповів про благодійний фонд, створений за участі студентів Черкаського національного, «Молодь творить Україну».

Голова журі Конкурсу — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин, доцентка Тетяна Терещенко висвітлила особливості цьогорічного конкурсу. До складу журі увійшли: Лариса Лисиця — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, доцентка, Оксана  Мазур — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри Історії України, доцентка, Олена Тітіка — кандидатка історичних наук, доцентка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин,  Денис  Хоменко — аспірант кафедри історії України.

На II етап Конкурсу було представлено 98 робіт від 106 дітей і 64-х вчителів. Долучилися учні 4–11 класів. Географічно були представлені роботи з міста Черкаси та усіх районів Черкаської області.

Кожна робота, представлена на Конкурс, цікава та унікальна по-своєму. Учні за підтримки вчителів зуміли відобразити свій досвід, складний, травматичний досвід російсько-української війни. Деякі роботи було відзначено у кількох додаткових номінаціях. Зокрема, 33 учні відзначено в номінації «Вшанування пам’яті загиблих». Їхні роботи, присвячені людям, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Важливо вшановувати світлою пам’яттю всіх, хто віддав своє життя через вторгнення російської федерації в Україну. Наш обов’язок згадувати й не забувати Героїв, які боролися і загинули за наше майбутнє.

11 учнів було відзначено в номінації «Гордість родини». Молоді люди для конкурсу, зібрати спогади, листи, фотографії, копії документів своїх рідних, учасників російсько-української війни. Можна уявити, як складно було це робити дітям, але вони впоралися, вчителі їм допомогли. Членів журі вразила щирість, з якою написані ці роботи, вони різного рівня, деякі майже готові наукові дослідження.

12 учнів було відзначено в номінації «Освітяни у війні». Попри активні бойові дії, невизначеність та страх наші освітяни роблять усе можливе для своїх міст, сіл і громад у різних куточках України, Черкащини, зокрема. Освітяни волонтерять, готують їжу, доставляють гуманітарну допомогу, координують роботу укриттів, надають психологічну допомогу, беруть участь у виготовленні захисних сіток, у проведенні благодійних ярмарків, перераховують кошти на окремі потреби за запитами військових. Але найголовніше — спокійно, виважено і чітко продовжують навчати дітей. Вчителі навчають дітей в укриттях, часто без світла і тепла, допомагають дітям розвиватися попри все. А понад 900 освітян з усієї України приєднались до лав ЗСУ, щоб боронити нашу країну від окупантів. Членам журі було важливо відзначити учнів, які розповідають про українську освіту та її працівників під час російсько-української війни. Це важлива сторінка в історії Черкащини і України загалом.

Члени журі Оксана Мазур та Денис Хоменко  подякували всім, хто долучився до проєкту: вчителям, учням, членам родини, волонтерам, військовим та оголосили дипломантів, що здобули III місце.

Лариса Лисиця  поділилася позитивними враженнями від робіт та оголосила дипломантів, що здобули II місце.

Наталка Земзюліна привітала та оголосила дипломантів, що здобули І місце, переможців Конкурсу. Також вона запросила дипломантів (учасників, що здобули 1–3 місце) 1 квітня 2023 року на 11.00 на урочисте зібрання в ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (м. Черкаси, бульв. Шевченка, 81, корп. 1, 5-й поверх, ауд. 518), де буде відзначено переможців Конкурсу та їхніх керівників. Передбаченні також зустрічі з професорами, студентським активом інституту.

Також директорка запросила всіх вчителів та учнів Черкас та області відвідати ННІ міжнародних відносин, історії та філософії 29 березня о 14.30 на «День відкритих дверей»  і долучитися до всіх наших заходів безпосередньо в університеті.

Ще звернула увагу, що у цьому навчальному році в нашому інституті заплановано кілька конференцій та круглих столів, які стосуються питань історії, міжнародних відносин, політології, філософії, археології, запросила і вчителів та їхніх учнів долучитися.

Щодо організаційних питаннь можна звертатися до заступника з наукової роботи директора ННІ Тетяни Терещенко Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

ННІ міжнародних відносин, історії і філософії