18-19 квітня Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького уже 21 рік поспіль гостинно приймав учасників Всеукраїнської конференції молодих учених «Актуальні проблеми природничих і гуманітарних наук у дослідженнях молодих учених «Родзинка».

Як відзначив у вітальному слові ректор Черкаського національного, доктор економічних наук, професор Олександр Черевко, добра слава про цей науковий захід поширилася далеко за межі України, що дозволяє йому без жодного сумніву вважатися науковою подією міжнародного рівня. Дійсно, географія учасників цього року охопила не лише провідні заклади вищої освіти великих міст України — Києва, Харкова, Одеси, Донецька, Львова, Полтави, Дніпра, але і наукові центри інших держав. Цікаві доповіді представили молоді учені з Гомельського державного університету імені Франциска Скорини, Азербайджанського університету туризму і менеджменту, Молдавської Економічної Академії, Міжнародного Незалежного Університету Молдови, Бакинського державного університету.

Привітання та побажання цікаво і корисно провести цей весняний, присвячений науці день, присутні на пленарному засідання учасники отримали від проректора із наукової, міжнародної та інноваційної діяльності, доктора історичних наук, професора Сергія Корновенка та голови Ради молодих учених університету, доктора економічних наук, доцента Наталії Зачосової. Своїм непересічним досвідом і вагомими здобутками у науковій царині з молодими дослідниками щедро поділились учені зі світовими іменами. Зокрема, заслужений діяч науки і техніки України, доктор фізико-математичних наук, професор Андрій Гусак розмірковував, як молодим і досвідченим науковцям перейти від засвоєння знань до їх виробництва. Професор Мюнстерського університету Лінгард Легенгаузен навів цікаві приклади змістових непорозумінь, які виникають під час перекладу виразів із англійської та німецької мов. Заслужений діяч науки і техніки України, доктор хімічних наук, професор Борис Мінаєв розповів про роль нанотехнологій у біології. Дійсний член Української академії історичних наук, доктор історичних наук, професор Анатолій Морозов поділився враженнями від експедиції до храмового комплексу Гебеклі-Тепе — найстарішої культової споруди у світі. Запрошеним спікером пленарного засідання став Голова Воєнно-наукового товариства курсантів (студентів) Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка Дмітрій Струнін, який запропонував аудиторії власні міркування на тему: «Переклад як інструментарій інформаційного впливу». Юну наукову спільноту Черкаського національного університету гідно представила студентка спеціальності «Менеджмент» Олександра Курченко, яка розповіла присутнім із власного практичного досвіду про особливості систем аутстафінгу, аутсорсингу та субпідряду в IT-сфері.

На секційних засіданнях конференції, які одночасно проходили в усіх корпусах університету, молодими науковцями порушувались актуальні питання, що стосуються розвитку гуманітарних, природничих, філологічних наук, психології і педагогіки, державного управління, менеджменту, фінансів, економічної безпеки, туризму, правознавства, публічного управління та адміністрування, історії і філософії, фізичної культури і спорту.

Серед постійних учасників «Родзинки» традиційно залишаються такі заклади вищої освіти України, як Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Східноєвропейський університет економіки і менеджменту (м. Черкаси), Черкаський державний технологічний університет, Київський національний університет технологій та дизайну, Черкаський інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, Уманський національний університет садівництва, Національний університет «Одеська юридична академія», Київський національний лінгвістичний університет. У 2019 році цей перелік поповнили Харківський національний університет радіоелектроніки, Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка, Одеська національна академія харчових технологій, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Національний університет «Львівська політехніка», Донбаський державний педагогічний університет та багато інших. Загалом, із понад півтисячі учасників, 70 були представниками різних закладів вищої освіти України та зарубіжжя.  

Сподіваємось, що з року в рік цікавість до наукових досліджень у молодих вчених зростатиме, втілюючись у численні публікації у вітчизняних і зарубіжних виданнях — фундамент їх майбутньої наукової слави. А Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького завжди підтримуватиме талановиту молодь, — переконаний ректор Черкаського національного Олександр Черевко.

Голова Ради молодих учених Наталія Зачосова